ua en ru

Для виведення агросектору України на світовий рівень необхідно залучити 35-40 млрд дол., - Бахматюк

Україна може побудувати систему власної національної безпеки на забезпеченні високоякісним продовольством ключових країн світу, що розвиваються. Для того, щоб повністю реалізувати потенціал світової "житниці", Україні необхідно залучити 35-40 млрд дол., пише голова ради директорів Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

"Чи можемо ми стати країною, яка будує свою систему безпеки на тому, що без нас не зможуть нормально харчуватися Китай, Індія і країни Перської затоки? Відповідь однозначна - можемо! Правда, для цього нам необхідно зробити те, що зробили поляки в середині дев'яностих. Польські реформи звелися всього-навсього до трьох постулатів: держава гарантує права людини; держава гарантує права бізнесу і держава уніфікувала законодавство з ЄС", - відзначає підприємець.

На його думку, пострадянська модель управління країною себе вже вичерпала.

"У 2013 році у нас є одне єдине завдання - зробити так, щоб у нас почали вірити. Є чотири потенційні інвестори, які можуть у нас повірити. Це США, Китай, Росія і ЄС. З Росією домовлятися вельми складно, оскільки вона вимагає занадто багато. ЄС буде дуже довго думати. Якщо в нас повірять інвестори із США і Китаю, цього достатньо, щоб за ними підтяглися інші країни", - вважає Бахматюк.

Він упевнений, що ключовим ресурсом, який Україна може запропонувати інвесторам, є майбутня продуктивність землі та аграрної інфраструктури.

"На думку багатьох аналітиків, що Світовий банк, Міжнародний продовольчу і сільськогосподарську організацію (FAО) і ряд фондів, при правильному підході до інвестиційної політики протягом наступних п'яти-семи років на нашій території буде вироблятися 120 млн т зернових і 7 млн т м'яса. Для цього треба знайти всього-навсього 35-40 млрд дол. Наша проблема полягає в тому, що ми боїмося мислити такими цифрами. Хоча насправді у світі є ці гроші, і якщо інвесторові продати "світле майбутнє", він вкладе ці гроші в наш аграрний сектор", - упевнений Бахматюк.

На його думку, основна задача бізнесу і влади в Україні сьогодні - залучити в нашу країну п'ять-шість дійсно великих фондів.

"20 років тому цей шлях пройшли Китай і Індія, тоді локомотивом сільського господарства стали американські фонди TPG, KKR і Carolay. Після них в ці країни почався активний приплив інвесторів. Простіше кажучи, якщо подібні фінансові інститути зайдуть в Україну, за ними прийдуть десятки великих і середніх інвесторів. Адже тема продовольчої безпеки в найближчі 50 років буде темою номер один у світі", - відзначає бізнесмен.