ua en ru

Для України важливо отримати черговий транш від МВФ, - Арбузов

Для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ. Про таке в ефірі "5 каналу" заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов.

"Я вважаю, що роль МВФ сьогодні дуже важлива. Ми зробили все від Національного банку стовідсотково виконали усі умови меморандуму який підписали. Але є проблема, проблема у одному питанні - це газові домовленості, це ціни внутрішні на газ, і коли це питання буде вирішено, я думаю, що ми повернемось до розмови з МВФ. Нам дуже важливо отримати транш, і не тому, що нам не вистачає грошей, у нас достатньо високі резерви валютні, але для інвесторів дуже важливо мати маяк, що МВФ працює в цій країні. Тому я впевнений, що ми знайдемо порозуміння і повернемось до цієї теми", - заявив голова НБУ.

Також Арбузов пояснив, що НБУ не витрачає гроші МВФ, а підтримує за рахунок цих коштів платіжний баланс МВФ: "Хочу пояснити, що гроші МВФ ми не витрачаємо - ці гроші нам потрібні, щоб підтримувати платіжний баланс. І коли платіжний баланс є профіцит ним, то Нацбанк викуповує зайві гроші і повертає кредити МВФ. І я хочу сказати, що віддавати ці запозичення будемо ми, а не наші діти. Стурбованість громадян треба пояснити, тому ми робимо все, щоб збалансувати платіжний баланс".