ua en ru

Для погашення заборгованості населення за ЖКП Кабмін може ввести "монетизацію пільг", - Близнюк

Серед варіантів ліквідації 9-мільярдної заборгованості населення перед постачальниками житлово-комунальних послуг (ЖКП) Мінрегіон розглядає варіант монетизації пільг. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я поставив кілька запитань керівникам регіонів, у тому числі і (завдання) відпрацьовувати з боржниками так звану "дебіторську заборгованість". Вона зараз на рівні 12,8 млрд, з них 9 млрд, це 78% заборгованості, - це борги населення. 18% - 2,3 млрд грн - це різні установи. І в тому числі 5% - бюджетні установи", - сказав Близнюк.

На питання журналістів про те, як уряд має намір вплинути на населення, щоб ця заборгованість була ліквідована, міністр зазначив: "Ніякі заходи впливу (на боржників), крім економічно стимулюючих, не будуть працювати. Тобто варіант повинен бути такий: на сьогоднішній день людина отримує субсидію. Тобто їй нарахували 2 тис. грн, а вона платить тільки 10%, якщо вона пенсіонер, тобто 200 грн. 1,8 тис. грн платить за неї держава. Є у неї якийсь стимул економити тепло? Немає. Тому один з варіантів - переходити на адресне субсидування... дали гроші - і плати як всі... Тому ми пропонуємо систему стимулів, які б змушували людину самостійно осмислено економити. "Економ, вважай, плати" - ось ідеологія, про яку ми говоримо".

На уточнююче питання журналістів, чи не є пропонований механізм дії по суті "монетизацією пільг", Близнюк зазначив: "Так. Один з варіантів - монетизація пільг".

Читайте також: Кредиторська заборгованість у сфері ЖКГ на сьогодні становить 20 млрд грн