ua en ru

Для боротьби з дрібною корупцією українські митні пункти будуть оснащені відеокамерами, - Держмитслужба

У рамках боротьби з дрібною корупцією в митних органах, кожен митний ділянка буде оснащений камерами стеження. З такою пропозицією виступив заступник начальника Державної митної служби України Віктор Бондар, передає кореспондент РБК-Україна.
"Бізнес часто висуває претензії до митної служби, що існує маса дрібної корупції на рівні інспекторів на місцях, які збирають по 10 або 20 дол.", - зазначив В.Бондар, додавши, що ці факти, як правило, складно підтвердити документально.
За словами В.Бондаря, в рамках майбутньої боротьби в даній сфері українські фахівці вивчили досвід Грузії, де "за всіма пунктами пропуску, по всій митній інфраструктурі встановлені відеокамери, що підключено до центральної диспетчерської митної служби, і повністю всі відеокамери виклали в Інтернет, щоб будь-які громадяни в їхній країні, або в іншій країні, могли бачити всі дії, які відбуваються на кордоні в пункті пропуску".
За словами В.Бондаря, таким чином, у разі виникнення будь-яких складнощів, "можна підняти відеоархів і подивитись, як проходила процедура, які питання задавались і тоді відразу знімається питання, що хтось у когось щось вимагав, що були потрібні якісь гроші".
За словами В.Бондаря, вже сьогодні Держмитслужба звернулась до Міністерства фінансів з проханням підтримати цю ініціативу митниці та передбачити в державному бюджеті необхідні суми. "Ця система не дорога...але дуже ефективна для того, щоб громадяни побачили, як насправді відбувається оформлення", - підкреслив В.Бондар.
Відповідаючи на питання журналістів, присутній на засіданні колегії державної митної служби, керівник парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник повідомив, що в Грузії на реалізацію цієї програми "було витрачено 2 роки і 150 млн євро". За словами В.Хомутинника в цьому питанні необхідно враховувати, що довжина державного кордону України набагато більше грузинської, "тому це безумовно великі гроші". "Але якщо ці гроші вкласти в це оснащення, то це відіб'ється за півроку", - додав В.Хомутинник.