ua en ru

Замість дискусій навколо енергетичних формул необхідно лібералізувати ринки, - Ковалів

Замість дискусій навколо енергетичних формул необхідно лібералізувати ринки, - Ковалів Фото: Юлія Ковалів (РБК-Україна)

Ковалів заявила, що в України є всі можливості рухатися у бік енергетичної незалежності

В України є всі можливості рухатися у бік енергетичної незалежності, але для цього необхідно залучати інвестиції і продовжувати лібералізацію енергетичних секторів. Про це заявила голова офісу Національної інвестиційної ради при президентові України Юлія Ковалів на круглому столі "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергобезпеки", повідомляють "Экономические известия".

Зокрема, Ковалів заявила про необхідність відійти від дискусій навколо енергетичних формул і подивитися на весь комплекс факторів, які безпосередньо впливають на інвестиційну привабливість енергетики.

"Вона (формула розрахунку ціни газу Дюссельдорф+, - ред.) виникла як перехідний механізм для створення ринку. І власне замість того, щоб дискутувати між тим, а які формули, цифри, необхідно завершити лібералізацію ринку і розподілу і постачання газу кінцевим побутовим споживачам", - зазначила Ковалів.

Також, на думку Ковалів, важливим чинником інвестиційної привабливості української енергетики є послідовність державної політики в напрямку лібералізації ринків енергоресурсів.

"Тобто, у нас є рух, але для будь-якого інвестора, який заходить в енергетичний сектор, дуже важливі послідовні правила гри. І послідовне виконання всіх зобов'язань, які були задекларовані Україною щодо реформи кожного з секторів, і послідовне їх виконання. Важливий сигнал - це не розворот від тієї заявки, того плану, який ми декларували і через прийняття законів, і через прийняття власне планів по впровадженню реформи кожного з секторів енергетики", - зазначила вона.

Крім того, Ковалів заявила, що потрібно розуміти, що без залучення в ці сектори приватних інвестицій, а також без поліпшення тієї системи управління державного сектору, який сьогодні визначено як стратегічний і не підлягає приватизації, крім того, "є ризик, що ми будемо бігати по колу".

"Ми щорічно будемо збиратися, декларувати великі ресурси, про топ-3, топ-4 країни за запасами природного газу, які, на жаль, лежать під землею і не використовуються, і ми імпортуємо природний газ. Те ж саме стосується вугілля. Те ж саме стосується власне і ланцюжка з виробництва ядерного палива", - сказала Ковалів.

Учасники круглого столу виступили за продовження послідовної політики влади щодо встановлення прозорих і ринкових механізмів функціонування енергетичної галузі. Зокрема, для цього необхідно ліквідувати цінову дискримінацію між імпортними і вітчизняними енергоресурсами, сформувати прозорі механізми ціноутворення, привести енергетичний сектор у відповідність з чинним законодавством і забезпечити реальні і дієві механізми захисту інвесторів.

Як відомо, формули "Дюссельдорф +" і "Роттердам +" визначають вартість українських газу і вугілля виходячи з котирувань провідних енергетичних бірж Європи.