ua en ru

Директиви на переговори між "Нафтогазом" та "Газпромом" не можуть розглядатись як директиви Кабміну, - Корнякова

Директиви на переговори між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" не можуть розглядатись як директиви Кабінету міністрів України. Про це заявила екс-заступник генерального прокурора України Тетяна Корнякова, виступаючи в якості свідка по справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"До Генеральної прокуратури України з Інституту держави і права імені Корецького надійшов лист науково-практичної експертизи щодо відповідності законодавству України газових контрактів від 19 січня 2009 р. Відповідно до вказаного висновку Інституту директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" стосовно укладення контрактів з продажу природного газу та контрактів про обсяги та умови транзитного газу через територію України, підтверджені Юлією Володимирівною Тимошенко від 19 січня 2009 р., не можуть кваліфікуватися як директиви уряду, підтвердження яких регулюється законодавством України", - повідомила Корнякова.
Вона також зазначила, що "на запит Генеральної прокуратури України Мінюстом України надано інформацію про позиції міністерства стосовно відповідності законодавству України та нормам міжнародного права газових контрактів від 19 січня 2009 р. У сформульованій позиції Мінюсту зазначалося, що директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" стосовно укладення контракту на купівлю-продаж природного газу та контракту про умови та обсяги транзиту газу через територію України, затверджені Тимошенко Юлією Володимирівною 19 січня 2009 р., не можуть розглядатися в розумінні директив уряду, затвердження яких регулюється законодавством України".
В даний момент суд почав допит заступника начальника відділу Департаменту співробітництва з питань транзиту та поставок природного газу "Нафтогазу" Ігоря Стукаленка.