ua en ru

Диференційовані ставки ПДВ в АПК дозволять зменшити податкове навантаження на споживачів, - експерт

Застосування диференційованих ставок ПДВ в АПК дозволить зменшити податкове навантаження на споживачів. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив голова комітету підприємців АПК Торгово-промислової палати України Олег Юхновський.

"Диференційовані ставки ПДВ, на мою думку, це найбільш прийнятний варіант. Він дозволить зменшити податкове навантаження, перш за все, на споживачів, зробить неможливими спекуляції з ПДВ і сприятиме поліпшенню конкурентного середовища", - зазначив Юхновський.

Щодо розміру ставок, то вони, на думку експерта, мають стати предметом скрупульозних розрахунків, прогнозування впливу на фінансово-економічний стан як сільського господарства, так і підприємств харчової та переробної промисловості, на ціну харчових продуктів.

Юхновський зазначив, що в світі, в тому числі й в країнах ЄС, досить поширена практика застосування диференційованих ставок ПДВ: завищені - на предмети розкоші, занижені - на продовольство. Наприклад, у північного сусіда - Росії в ланцюзі зерно-борошно-хліб - 10% при загальній ставці 17%.

Він нагадав, що коли в Україні вводили спеціальний режим оподаткування, то пропонували варіанти розрахунків за різними ставками - 7, 9 або 13%, зрештою, після численних дискусій зупинилися на 17% ПДВ.

"Виходили з того, щоб, по-простому, селяни не були винні державі, а остання - їм. Виникає заборгованість перед бюджетом - її не платять. А якщо бюджет повинен - держава теж не платить. У тваринництві ж ПДВ досить різноманітний і багатогранний. Сільські двори - фізичні особи, які виробляють та постачають 70% молока і 50% м'яса, не є платниками ПДВ. При цьому за здану продукцію вони отримують дотації за рахунок ПДВ. Сільськогосподарські підприємства за реалізацію продукції тваринництва не платять ПДВ до бюджету, а залишають ці кошти у власному розпорядженні. До того ж ця категорія господарств отримує ще й дотацію від держави - від переробних підприємств. Сума їх ПДВ у цьому році розподіляється в наступній пропорції: 60% - на дотації, 40% - до спецфонду бюджету. У 2014 р. половина коштів ПДВ буде надходити в казну, а половина - на дотації. Цей режим тимчасовий і буде діяти тільки до 1 січня 2015 р. Тобто сільгосппідприємства в порівнянні з фізичними особами мають подвійну вигоду від ПДВ", - підкреслив експерт.

Читайте також: Кабмін хоче стимулювати розвиток ЖКГ, транспорту, машинобудування та АПК