ua en ru

ДДАУ виступає проти об'єднання з фінансовою і митною академіями

Трудовий колектив Дніпропетровського державного аграрного університету (ДДАУ) виступає проти об'єднання з Дніпропетровською державною фінансовою академією та Академією митної служби. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Об'єднання може призвести до скорочення штату викладачів кафедр загальноосвітніх предметів, однакових у трьох вузах", - повідомив виданню голова профкому ДДАУ Леонід Рудаков. "Студентам це загрожує незатребуваністю їх як фахівців непрофільного вишу на ринку праці. Кому потрібен агроном, який закінчив економічний університет?", - підтримав його глава комітету у справах сім'ї та молоді ВНЗ Владислав Яцук.

Протести колективу ДДАУ почалися в понеділок. Викладачі та студенти прийшли до будівлі Дніпропетровської обласної держадміністрації (ОДА), виступаючи проти розпорядження Кабінету міністрів від 26 червня, що передбачає об'єднання ДДАУ з фінансовою і митною академіями. На базі вишів передбачається створити Дніпропетровський державний економічний університет. Майно ДДАУ перейде зі сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства в управління Міністерства освіти і науки.

У понеділок у ДДАУ прибув перший заступник міністра освіти Євген Суліма. "Ми запитували його, яка вигода очікується від об'єднання, який ВНЗ буде базовим. Він або ухилявся від відповідей, або відповідав нечітко. Він дав чесне слово заступника міністра, що скорочень не буде. Але хіба це гарантії?", - розповів Рудаков. У результаті вчора колектив прийняв рішення сьогодні о 7:30 знову вийти пікетувати Дніпропетровську ОДА.

У Мінагрополітики виданню повідомили, що в їх управлінні знаходиться 21 вуз. Передачу навчальних закладів до компетенції Міносвіти і їх злиття з іншими вишами у відомстві коментують стримано. "Я не можу розмірковувати про це з обов'язку служби, - сказав директор департаменту науково-освітнього забезпечення Сергій Кадигроб. - Ясно одне - треба зберігати аграрну освіту, оскільки це показник економічного розвитку держави".

Раніше проти об'єднання протестували Львівський національний університет ветеринарної медицини та Львівський національний аграрний університет. У результаті Президент України Віктор Янукович доручив Кабміну скасувати рішення про об'єднання львівських вишів. Уряд також постановив приєднати Одеський аграрний університет до Одеської академії харчових технологій. Втім, студенти та викладачі аграрного вишу заявили, що метою злиття є заволодіння майном і земельними ділянками університету і почали пікетувати Одеську ОДА. В результаті Євген Суліма приїхав учора до Одеси і повідомив про скасування рішення про укрупнення одеських вишів.