ua en ru

Чинний президент Болгарії застеріг наступника від визнання Криму російським

Чинний президент Болгарії застеріг наступника від визнання Криму російським Фото: Росен Плевнелієв

На його думку, у відносинах із Росією країни ЄС мають керуватися мораллю

Нинішній президент Болгарії Росен Плевнелієв застеріг свого наступника Румена Радева від визнання анексії українського Криму Росією. Про це передає Польське радіо.

"Тези, що, згідно з законом, Крим є українським, проте в дійсності є російським, бо Росія поставила там свій прапор (…) не поділяє жоден із європейських лідерів. Не поділяю її також і я. Президент Радев, після вступу на посаду, повинен дуже уважно вивчити це питання. Я допоможу йому своїми аргументами. Якщо ми хочемо, щоб у Європі був мир, повинні існувати правила, і всі ми повинні їх поважати", - наголосив Плевнелієв.

Він також зазначив, що у відносинах із Росією країни ЄС мають керуватися мораллю, а не вузьким розумінням прагматизму.

"Прагматизм - так, проте я не можу погодитися з позицією, що, оскільки втрачаємо мільярди, значить нам треба погодитися з найбільшим порушенням закону, яке веде нас до війни, а не до миру", - наголосив чинний глава Болгарії.

Плевнелієв нагадав, що він побоюється можливого порозуміння між Росією та США щодо створення нових зон впливу. Такий крок повернув би світ до періоду після Ялти, коли великі держави вирішували долю малих країн, вважає він.

Новий президент Болгарії Румен Радев, який у листопаді переміг у президентських виборах, прийме присягу 19 січня і вступить на посаду 22 січня. Майбутній глава держави неодноразово говорив, що треба враховувати, що Крим є вже територією РФ.

Нагадаємо, раніше президент Болгарії Росен Плевнелієв заявив, що Росія проводить організовану політику з чіткою метою дестабілізації Євросоюзу.