ua en ru

Діючі тарифи на послуги ЖКГ не можна назвати економічно обґрунтованими,- І.Плачков

Діючі тарифи на послуги ЖКГ не можна назвати економічно обґрунтованими, оскільки схема їх ціноутворення абсолютно непрозора. Про це заявив депутат Київради від Блоку Віталія Кличка, екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, коментуючи нещодавнє підвищення цін на комунальні послуги.

«Сьогодні треба не просто бездумно підвищувати тарифи, а проводити цілий комплекс заходів, спрямованих на реформи системи тепло- та енергозабезпечення. І головне, що треба зробити - надати кожній людині можливість платити лише за той об'єм енергії, яку вона споживає. А для цього кожен будинок має бути обладнаний приладами обліку теплової енергії», - вважає І.Плачков.

Він додав, що нині у Києві встановлено біля 2 тис. таких лічильників при загальній потребі в 10 тис. Обладнати ж усі столичні будинки цими приладами реально за 2‑3 роки. На думку І.Плачкова, це дозволить місту економити значні кошти: «Наразі кількість вироблених гігакалорій тепла визначається з похибкою до 20%. Додайте до цього іще 10% похибки, яка встановлюється, коли тариф визначається з розрахунку на один квадратний метр. В результаті виходять вражаючі суми - 500-700 млн гривень економії за один опалювальний сезон!»

Політик зазначив, що громадяни повинні знати не лише про складові тарифів, але й про те, на що саме витрачаються їхні кошти. Окрім того, мають бути підписані договори між власниками будинків і постачальником послуг, а також між квартиронаймачем та виконавцем послуг. «Прозорість житлового-комунальних тарифів - це одна з основних умов для реформування системи ЖКГ в цілому», - підкреслив І.Плачков.