ua en ru

Дії Росії в Україні підірвали європейську безпеку, - Могеріні

Дії Росії в Україні підірвали європейську безпеку, - Могеріні Фото: Федеріка Могеріні засудила агресію Росії на Донбасі та в Криму

Анексія Криму РФ та її дії на Донбасі є "кричущим порушенням принципів ОБСЄ та міжнародного права"

Дії Російської Федерації у Криму та на Сході України підірвали встановлений 41 рік тому у Гельсінкі порядок європейської безпеки, заснований на повазі до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав, непорушності кордонів, мирному врегулюванні суперечок та вільному виборі державами свого майбутнього. Про це заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні під час Ради глав МЗС ОБСЄ 8 грудня у Гамбурзі, передає DW.

"Нині ці ключові принципи європейської безпеки не поважаються. Криза в Україні та довкола України досі не вирішена, і регіон продовжує потерпати через тривалі конфлікти", - заявила вона.

Могеріні підкреслила, що незаконна анексія Криму Росією та її дії з дестабілізації на Сході України є "кричущим порушенням принципів ОБСЄ та міжнародного права".

Євросоюз ніколи не визнає анексію Криму

Вона знову пообіцяла, що ЄС ніколи не визнає анексію Криму та закликала до його повернення до складу України.

"Крім того, ми продовжуватимемо закликати до дотримання перемир'я на Сході України та до повного виконання усіма сторонами мінських угод", - додала Морегіні.

Представник ЄС наголосила на необхідності повного, безпечного і безперешкодного доступу місії спостерігачів ОБСЄ на всю територію України, включаючи кордон з Росією, а також розширення діяльності місії на російські контрольно-пропускні пункти.

Нагадаємо, Європейський союз готовий збільшити підтримку реалізації мінських угод по Україні та підтримувати введення місії ОБСЄ для гарантування безпеки місцевих виборів на Донбасі.