ua en ru

Дії Лебедєва, Саламатіна, Гриценко як міністрів оборони призвели ЗСУ до неналежного стану бойової готовності, - ГПУ

Дії колишніх міністрів оборони України Павла Лебедєва, Дмитра Саламатіна та Анатолія Гриценко як міністрів оборони призвели Збройних сил України до неналежного стану бойової готовності.

Дії колишніх міністрів оборони України Павла Лебедєва, Дмитра Саламатіна та Анатолія Гриценко як міністрів оборони призвели Збройних сил України до неналежного стану бойової готовності. Про це заявив начальник Головного управління ГПУ Петро Візнюк, йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.

Головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення колишнім керівним складом Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

"Дії кожного Міністра оборони, кожного начальника Генштабу будуть досліджуватись на предмет того, які управлінські рішення вони виносили щодо реформування, скорочення, передислокації Збройних сил. Окрім того, буде приділена увага закупівлі озброєння, військової техніки, а також тому, скільки бюджетних коштів витрачено і на що вони пішли. По всіх цих питаннях розслідується багато епізодів, адже ми залучили до цього серйозних експертів своєї справи, групу фахівців військової інспекції та державно-фінансової інспекції", - повідомив Візнюк.

На переконання Візнюка, саме тому зараз спостерігаються значні труднощі під час мобілізації, відсутність підготовки військовослужбовців та нормального забезпечення армії всім необхідним. Так, система аутсорсінгу (в даному випадку передача від Міністерства оборони послуг з постачання стороннім виконавцям на умовах субпідряду) себе повністю дискредитувала. Тому головним управлінням нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відкрито кримінальне провадження щодо того, що Міністерство оборони України за вказівкою колишнього міністра оборони Михайла Єжеля відшкодувало за фіктивними угодами 40 млн грн комерсантам на комунальні потреби, тобто комерційні структури користувались водою, електроенергією, приміщеннями Збройних сил України, і ще отримували за це компенсацію. Таким чином, вказану суму їм було просто "подаровано".

"Крім того, така ситуація склалася не лише у Збройних силах України, але й у військовій прокуратурі: її свідомо знищували і взагалі хотіли ліквідувати. А нинішній досвід показує, що органам прокуратури необхідно мати спеціалізовану військову прокуратуру", - йдеться у повідомленні.