ua en ru

Діяльність нелегальних міні-НПЗ покриває МВС, - експерти

Державі потрібно виробити систему перевірки діяльності міні-НПЗ на предмет якості їх продукції, закрити нелегальні заводи і визначити критерії відкликання ліцензій для предпрятий, порушують законодавство і виробляють неякісне паливо. Таку думку висловив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

"За моїми даними, сьогодні в Україні близько 80 міні-НПЗ і ніхто не контролює їх роботу. Значить, комусь це вигідно. Вважаю необхідним для держави подбати про фінансування Держспоживінспекції як про контролюючий орган і впевнений, ми отримаємо результат", - зазначив фахівець.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич констатував, що міні-НПЗ-популярний бізнес в Україні. Частка їх продукції - десь п'ята частина всього ринку. Причому більшість нелегальних НПЗ кришуються силовиками і міліцією.

"Виробництво нелегальних нафтопродуктів на таких підприємствах є основною причиною недонадходжень паливних акцизів до бюджету, і має суттєвий негативний вплив на ринок якості нафтопродуктів. Потрібна повноцінна система контролю якості палива в Україні від виробника до АЗС. Тоді б гострота цієї проблеми знизилася", - підкреслив фахівець .

Експерти кажуть, що міні-НПЗ, які розташовані практично по всій території України, "контролюються", насамперед, правоохоронними органами.

У Міністерстві доходів і зборів заявили, що почали перевірки ці підприємств.

За даними ЗМІ, за 5 місяців поточного року міні-НПЗ виробили і випустили на ринок 500 тисяч тонн нафтопродуктів, а загальні недонадходження паливних акцизів і ПДВ при цьому склали більше 1,5 млрд грн.