ua en ru

Діяльність із формування "схемного" ПДВ дуже активізувалася, - Южаніна

Діяльність із формування "схемного" ПДВ дуже активізувалася, - Южаніна Фото: Ніна Южаніна

За даними Южаніної, обсяги розкрадання ПДВ з бюджету сягають понад 1 млрд гривень на місяць

Діяльність із формування "схемного" ПДВ дуже активізувалася саме зараз. Про це заявила на своїй сторінці у Facebook голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, нардеп від БПП Ніна Южаніна.

"Чи не головною новиною 1 квітня 2017 р. для платників податків став запуск єдиного Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, який ведеться на сайті Міністерства фінансів України. Проте змушена констатувати: саме зараз діяльність із формування схемного ПДВ дуже активізувалася. Підприємства намагаються в такий спосіб оптимізувати свої майбутні платежі до бюджету, а робота з перешкоджання їх діям є вкрай слабкою", - написала вона.

За словам Южаніної, обсяги розкрадання ПДВ з бюджету сягають понад 1 млрд гривень на місяць, і "це після того, як було докладено неабияких зусиль, щоб, наприклад, по місту Києву зменшити цей показник з 706 млн грн у березні до 131 млн грн у липні 2016-го".

"Протягом останніх місяців схемний ПДВ знову почав стрімко зростати — майже до 800 млн грн, і це тільки у столиці. Виникають запитання: чому в ДФС України не аналізують ситуацію, яка вже стала загрозливою для економічної безпеки України? Чому процес вкидання в систему електронного адміністрування ПДВ фіктивних податкових накладних не контролюється належним чином? Чому за один день ми втрачаємо більш ніж 100 млн грн надходжень через маніпуляції з податковими накладними декількома платниками? Просто тому, що недогледіли, чи хтось у центральному апараті ДФС, так би мовити, «сидить» на цих схемах — очолює процес?", - заявила вона.

Як зазначає Южаніна, за інформацією ДФС, останніми днями відбулося шахрайство, внаслідок якого із СЕА повністю "викинули" платників податків, у яких були заявлені і перевірені суми ПДВ до відшкодування за жовтень, листопад, грудень.

"Якщо ситуація відповідає дійсності, то потрібно робити аудит заходу до реєстрів і з цього починати запуск єдиного прозорого реєстру на відшкодування, а не теоретично сподіватися, що він сформується сам і ми нарешті перейдемо до чесного відшкодування ПДВ. Такого не буває", - зазначила вона.

Ще одним ризиком на шляху до впровадження прозорих правил відшкодування ПДВ, на думку нардепа, є накопичення податку, що перебуває на оскарженні, — на 01.01.2017 р. сума невідшкодованого ПДВ в зазначеному статусі дорівнює 14 млрд грн.

"Слід визнати факт: хоча нормами Закону №1797 суспільству та бізнес-середовищу запропоновано справедливий режим автоматичного відшкодування ПДВ, по факту ми маємо ручне управління та нахабне втручання корумпованих чиновників у процеси адміністрування податку. Зараз теж функціонують автоматичні реєстри, але що бачимо в них? Поряд знаходяться платники, які подавали заяви один за одним; одному ПДВ відшкодований, а інший не може повернути податок ще за листопад, хоча перевірки проведено", - написала вона.

"Так і надалі буде. Перевірки заявлених сум у 30 і 60 днів означають, що всі платники зіб’ються в порядку повернення ПДВ і ніхто не зможе відслідкувати, чи автоматично відбувається таке повернення. І ще одне: висловлювання про те, що, якщо заяви не будуть перевірені протягом вказаного терміну, ПДВ відшкодовуватиметься автоматично, — не що інше, як загравання з бізнесом, адже ресурси розкрадаються швидко", - додала Южаніна.

Чи не головною новиною 1 квітня 2017 р. для платників податків став запуск єдиного Реєстру заяв про повернення суми бюдж...

Опубліковано Ніною Южаніною 1 квітня 2017 р.