ua en ru

За дев’ять місяців споживання газу в Закарпатті скоротилося на 11%

За дев’ять місяців споживання газу в Закарпатті скоротилося на 11% За дев’ять місяців споживання газу в Закарпатті скоротилося на 11%

За дев’ять місяців 2016 року "Закарпатгаз" протранспортував 280 мільйонів куб. м природного газу. За цей період споживачі використали газу менше на 35 мільйонів кубометрів, або на 11,1% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, повідомляє прес-служба "Закарпатгазу".

Відповідно ПАТ "Закарпатгаз" недоотримало 24,2 млн грн тарифної виручки від встановленого держрегулятором тарифу.

Значне скорочення обсягу транспортування блакитного палива відбулося за рахунок побутових споживачів. За дев’ять місяців населенням спожито 248,4 млн куб. м газу, це на 11,5% менше, ніж у січні-вересні 2015 року.

"Висока ціна на ресурс змушує більшість закарпатських сімей контролювати використання газу та "включати" режим жорсткої економії. Відповідно це призводить до скорочення обсягу транспортування, адже саме побутові споживачі – найчисленніша категорія наших клієнтів", - розповідає комерційний директор ПАТ "Закарпатгаз" Олександр Голуб.

Також на 2,5 млн куб. м кубічних зменшили споживання природного газу промислові підприємства, їм розподілено 15,4 млн куб. м палива.

"Зменшення тарифних надходжень за послуги з розподілу та суттєве скорочення обсягів транспортування впродовж останніх років негативно позначаються на якості забезпечення діяльності з обслуговування газових мереж. Виправити таку ситуацію може анонсований державою перехід на відокремлену плату за користування Єдиною газотранспортною системою. Тобто коли споживач окремо сплачує за газ, як товар, і окремо за послуги з транспортування розподільними газопроводами", - зазначив технічний директор ПАТ "Закарпатгаз" Андрій Горват.

За його словами, завдяки фіксованій платі, взимку, коли зростає обсяг споживання газу, споживачі платитимуть менше. "Ми ж, як газорозподільна компанія, не прив’язуватимемось до обсягів протранспортованого ресурсу. А обслуговувати мережі необхідно систематично та якісно", - доповнює Андрій Горват.