ua en ru

Девальвація болівара вдарить по ряду американських і європейських компаній, - учасники ринку

Остання девальвація національної валюти Венесуели сильно вдарить по ряду американських і європейських компаній, які працюють на споживчому ринку країни, а державний контроль за цінами не дозволяє компаніям захищати свій прибуток, повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на учасників ринку.

Нагадаємо, влада Венесуели 8 лютого прийняла рішення про девальвацію національної валюти. В результаті курс болівара до долара впав до 6,3 з 4,3, тобто валюта знецінилася на 32%. Це вже п'ята така дія за останнє десятиліття. У перелік американських компаній, які постраждають від девальвації, входять Colgate-Palmolive Co., Avon Products Inc., Procter & Gamble Co. і Kimberly-Clark Corp.

Colgate-Palmolive попередила в понеділок, що їй потрібна разова плата в розмірі 120 млн дол. в I кварталі для приведення балансу у відповідність з новим курсом. Акції компанії після цього впали на 1,5%.

Ірландська Smurfit Kappa оголосила, що рішення влади Венесуели призведе до зниження вартості чистих активів до 142 млн євро. Акції компанії впали на 2,71%.

Французька компанія Edenred, що випускає картки передоплати, оголосила про скорочення прибутку до вирахування відсотків і податків більш ніж на 2% у зв'язку з падінням курсу болівара по відношенню до долара. Акції Edenred впали на 1%.

На думку аналітиків, ця остання девальвація може пошкодити компаніям більше, ніж усі попередні кроки, так як з 2011 р. ціни на тисячі товарів, починаючи від бутильованої води та м'яса і закінчуючи милом, дезодорантами і зубною пастою, обмежені в можливості збільшення для боротьби з інфляцією.

"Вплив девальвації національної валюти у Венесуелі історично було частково компенсовано зростанням цін", - відзначає аналітик Stifel Марк Астрахан.

Аналітик S&P Capital IQ Ієн Гордон вважає, що більшість інвесторів були готові до девальвації. Для того щоб пом'якшити вплив девальвації, деякі компанії, наприклад Colgate, можуть піти на такі ринки, як Мексика і Бразилія.

Багато аналітиків говорять, що незабаром можливий ще один раунд девальвації.

З одного боку, таке рішення дозволить наростити обсяг доходів, які надходять у країну, за рахунок експорту нафти, що дозволить скоротити дефіцит бюджету, який в минулому році збільшився з 8% до 15%.

Проте одночасно з цим, таке рішення може спровокувати різке зростання інфляції, темпи якої є одними з найшвидших в світі. Експерти вважають, що з поточних 22% показник може зрости до 30%. Згідно з оцінками експертів банку Barclays, в період між 2007 і 2011 рр. Венесуела в середньому займала на борговому ринку близько 9,4 млрд дол. у рік.

Останнім часом зростання витрат уряду стало причиною дефіциту доларів, необхідних для придбання імпортних товарів, у результаті чого на внутрішньому ринку спостерігався дефіцит деяких видів основних продуктів харчування, таких як кукурудзяна мука, курка, цукор.

На цьому тлі курс болівара до долара на чорному ринку скотився до 18, що стало причиною невдоволення населення. Такий крок дозволить уряду "залатати дірку в бюджеті", оскільки доходи нафтових держкомпаній різко зростуть.

Читайте також: Уряд Венесуели девальвував національну валюту на 32%