ua en ru

Децентралізація влади неможлива в умовах унітарності, - "Український вибір"

Унітарна форма правління, інститут президентства і народовладдя несумісні в системі державного управління країною. Такої думки притримується заступник голови Громадського руху "Український вибір" Василь Німченко.

"Так вже історично склалося, що при зміні влади в Україні нове керівництво країни не сприймає пропоновані попередниками варіанти удосконалення системи соціально-економічного розвитку країни і забезпечення гарантій конституційних прав і свобод громадян. Безумовно, це породжує хаотичні і непродумані зміни і часто шкодить становленню громадянського суспільства і розвитку державності", - заявив Німченко.

Він зазначає, що якщо говорити про адміністративно-територіальні реформи, то за кількістю концепцій таких перетворень можна чітко простежити кількість змін президентів і урядів України. "Першою спробою провести адміністративно-територіальну реформу стала ініціатива віце-прем'єр-міністра Романа Безсмертного, яка так і залишилася в межах Макарівського району Київщини. Під час президентства Віктора Ющенка саме через його прагнення узурпувати владу і встановити диктат центру залишилися нереалізованими ініціативи про введення чітких критеріїв розподілів повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на місцях. Після приходу до влади Віктор Янукович також пропонував свою концепцію реформування місцевого самоврядування", - роз'яснив заступник голови руху.

Німченко також зазначає, що запропонований концепт реформ, "реалізаторами" якого залишилися все ті ж виконавці з Секретаріату президентської адміністрації, попросту недієвий - децентралізація влади неможлива в умовах унітарної моделі держави, існування якої призвело до абсолютної влади президента. "З черговим витком реформаторської активності нова влада не повинна повторювати помилок попередників, щоб її ідеї та ініціативи не виявилися пустоцвітом на правовому полі", - підкреслив юрист.