ua en ru

Десять опозиційних партій вимагають провести дострокові вибори Президента та ВР 27 березня 2011 року

Десять українських опозиційних партій вимагають провести дострокові вибори Президента та Верховної Ради України 27 березня 2011 року. Про це йдеться у спільній заяві опозиційних партій.

"Оскільки Президент та парламент обиралися на основі іншої Конституції, на інші терміни, під інші повноваження - (вимагаємо) провести 27 березня 2011 р. дострокові вибори Президента та Верховної Ради", - сказано в заяві.

Крім того, партії вимагають відправити у відставку нинішній склад Конституційного суду України (КСУ).

Вони вимагають невідкладно скликати Парламентську конституційну комісію для врегулювання проблем, пов'язаних з оголошенням рішення Конституційного суду.

"Конституція 1996 р. має не менше недоліків, ніж текст зразка 2004 р., і так само не відповідає сучасним інтересам українського суспільства. Ми засвідчуємо потребу у проведенні в установлений законом спосіб конституційної реформи, яка дасть більше повноважень місцевому самоврядуванню та зменшить обсяг повноважень центральних органів виконавчої влади", - сказано в заяві.
Опозиційні партії також пропонують терміново внести запропоновані ними зміни до виборчого закону щодо забезпечення всім партіям рівних можливостей участі у виборах та контролю за чесністю їх проведення.
Партії-підписанти закликають кандидатів від інших партій проводити скоординовані дії на рівні кожної області, району, села та міста для захисту реальних результатів виборів від фальсифікацій. Вони засвідчують готовність до співпраці наших членів виборчих комісій та спостерігачів для дотримання політичного плюралізму у складі комісій, забезпечення
таємниці голосування та збору оригіналів первинних протоколів результатів виборів.
Заяву підписали такі партії: Європейська партія України, Народний рух України, партія "Громадянська позиція", партія "Народна самооборона", партія "Реформи і порядок", партія "Українська платформа", партія ВО "Батьківщина", партія ВО "Свобода", Партія захисників Вітчизни, Українська республіканська партія "Собор".