ua en ru

Депутати парламенту Казахстану пропонують присвоїти Н.Назарбаєву пожиттєвий статус "лідера нації".

Депутати парламенту Казахстану виступили з ініціативою присвоїти на законодавчому рівні Президенту країни Нурсултану Назарбаєву статус "лідера нації". Відповідні поправки до казахстанської конституції внесли сьогодні на розгляд мажилісу (нижньої палати парламенту) депутати пропрезидентської партії "Нур Отан" ("Світло Вітчизни"), повідомила прес-служба парламенту Казахстану, передає РБК.
Представляючи відповідні законопроекти, їх автори відзначили, що досягнення Н.Назарбаєва, який є беззмінним керівником Казахстану з 1990 р., дають право визнати його "лідером нації". На їхню думку, цей статус за першим президентом необхідно закріпити законодавчо.
Пропоновані поправки передбачають необхідність узгодження з Н.Назарбаєвим як лідером нації всіх розроблюваних ініціатив щодо основних напрямків внутрішньої і зовнішньої політики держави. Крім того, з метою більш чіткої регламентації статусу недоторканності "першого президента-лідера нації" пропонується визначити, що він не може бути притягнутий до кримінальної або адміністративної відповідальності за діяння, вчинені ним у період виконання своїх повноважень на посаді президента, а після його припинення - пов'язані із здійсненням свого статусу "першого Президента Республіки Казахстан - лідера нації". Крім цього пропонується поширити гарантії недоторканності майна Н.Назарбаєва і членів його родини, що з ним проживають.
Нагадаємо, що в травні 2007 р. Н.Назарбаєв отримав право залишатися на посту керівника країни довічно, тобто балотуватися на посаду Президента Казахстану необмежену кількість разів. Це право було закріплене за ним як за першим Президентом країни, всі наступні керівники держави мають право обиратися не більше ніж на два терміни поспіль. Відповідні зміни вступили в силу одночасно з конституційною реформою в країні, яка передбачає скорочення терміну президентських повноважень із семи до п'яти років. Передбачається, що ця норма буде діяти після 2012 р.