ua en ru

Депутати пропонують узаконити торговельну блокаду Криму і Донбасу

Депутати пропонують узаконити торговельну блокаду Криму і Донбасу Фото: Андрій Парубій

Віце-спікер зазначив, що ЗВТ дозволяє ввозити без оподаткування товари в Криму, які потім потрапляють в Росію

Депутати ініціюватимуть сьогодні, 10 грудня 2015 року, законодавчо врегулювати торговельну блокаду Криму і окупованого Донбасу і скасувати зону вільної торгівлі в Криму. Про це на брифінгу в парламенті заявив перший заступник спікера парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "РБК-Україна".

"Це закон (проект закону про внесення змін до закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території 2004а,- ред.), який має на меті зупинити потоки контрабанди, які, на жаль, сьогодні є і в Криму та на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Цей закон передбачає скасування зони вільної торгівлі в Криму", - розповів Парубій.

За його словами, ЗВТ дозволяє ввозити без оподаткування товари в Криму, які потім потрапляють в Росію. Відповідно до законопроекту пропонується заборонити переміщення будь-яких товарів на тимчасово окуповану територію або з тимчасово окупованої території, крім гуманітарних вантажів, в'їзд і виїзд з такої території іноземців та осіб без громадянства.

На законодавчому рівні визначається, що окуповані території Донецької і Луганської областей є тимчасово окупованими територіями України.

Раніше це питання регулювалося постановою Верховної Ради. За словами Парубія, депутати вимагатимуть сьогодні прийняття законопроекту 2004а як мінімум за основу.

Нагадаємо, законопроект 2004а був зареєстрований у парламенті ще в червні цього року.

Раніше Рефат Чубаров повідомив, що Кабінет міністрів 9 грудня 2015 року розгляне проект постанови про торгову блокаду Криму та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей (самопроголошених ДНР і ЛНР).