ua en ru

Депутати пропонують збільшити суму виплат до держбюджету від НБУ на 4 млрд гривень

Депутати пропонують збільшити суму виплат до держбюджету від НБУ на 4 млрд гривень Фото: депутати хочуть від НБУ 45 млрд гривень у бюджет 2017

У той же час 38 млрд гривень, заплановані в бюджеті-2016, регулятор досі не перерахував

Депутати Верховної Ради у своїх поправках до проекту держбюджету на 2017 рік пропонують на 4 млрд гривень збільшити дохідну частину бюджету за рахунок збільшення суми виплат від Нацбанку. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Депутати пішли на поправку: хто і наскільки пропонує змінити держбюджет".

зокрема, пропонується закласти в дохідну частину бюджету 45 млрд гривень обов'язкових відрахувань від НБУ. При цьому, з 38 млрд гривень таких відрахувань, запланованих на 2016 рік, регулятор досі не перерахував у казну ні копійки.

У свою чергу, в Нацбанку заявляють, що сума, запланована депутатами, не буде відповідати законодавчим нормам, оскільки пріоритетним зобов'язанням є формування власного резерву. А точна сума виплат і подальше перерахування коштів до держбюджету буде здійснюватися після проведення зовнішнього аудиту за підсумками 2016 року.

За оцінками НБУ, за 9 місяців поточного року очікується сума у розмірі 35-36 млрд гривень, які будуть перераховані в скарбницю.

Бюджет 2017: головні цифри проекту держбюджету (інфографіка)

Крім того, у Нацбанку нагадали, що досі не сформовано наглядову раду регулятора, оскільки президент ніяк не призначить своїх представників.

Все ж, парламентарями було запропоновано 1167 поправок, на суму близько 1 трлн гривень, що більше ніж вся дохідна частина. Держбюджету-2017.

За словами першого заступника голови комітету з питань бюджету Василя Амельченко (РПЛ), 408 поправок були враховані. Інші -759 - не відповідали регламентним вимогам по збереженню балансу дохідної і видаткової частини, що не мали фінансово-економічного обґрунтування і тому їх відхилили.

Нагадаємо, депутати від опозиції вимагають від президента звільнити Валерію Гонтареву з посади голови НБУ.