ua en ru

Від депутатів вимагають не перекладати на громадян оплату декомунізації

"Наш край" вимагає, щоб Верховна Рада на найближчому пленарному тижні розглянула і прийняла законопроекти, які знімають з людей фінансове навантаження у зв'язку з декомунізацією.

Про це йдеться в заяві партії, поширеній сьогодні.

У партії зазначають, що "процес ліквідації радянської атрибутики, що стартував з помпою, оплатять самі громадяни".

"Зміну табличок після перейменування вулиць мають намір закласти в тарифи на утримання прибудинкової території, а перереєстрацію статутних документів змусять сплатити підприємців. "Наш край" вимагає, щоб Верховна Рада на найближчому пленарному тижні розглянула і прийняла законопроекти, які знімають з людей фінансове навантаження, пов'язане з декомунізацією. Партія не допустить проведення декомунізації за рахунок людей", - йдеться в заяві.

За словами авторів заяви, законом про декомунізацію взагалі не передбачені джерела для фінансування його реалізації.

"Тепер, коли справа дійшла до практики, виникло питання, а хто оплатить витрати. Наприклад, за чий рахунок повинні бути замінені таблички на будинках після перейменування? Київські чиновники, зокрема, вже заявили, що зміна табличок повинна бути закладена в тариф на утримання прибудинкової території і з цих коштів оплачена, тобто за рахунок громадян", - зазначає "Наш край".

Також партія виступає проти оплати зміни назв вулиць та населених пунктів за рахунок підприємців.

"З нового року, після прийняття нової редакції профільного закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" з нього зникла норма про звільнення від сплати адміністративного збору під час перереєстрації документів у зв'язку з перейменуванням і зміною комуністичних назв. Таким чином, за внесення змін в статутні документи, пов'язані з перейменуванням вулиці або міста, юридичні особи заплатять понад 410 грн, а фізичні особи - підприємці - майже 140 грн", - підкреслюють представники політичної сили.

"Наш край" вносить на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до законів про декомунізацію та державної реєстрації підприємств.

"Ним передбачено фінансування всіх заходів з декомунізації з державного і місцевих бюджетів, а також звільнення підприємців від сплати адміністративного збору за зміну статутних документів у зв'язку зі зміною радянських назв вулиць та населених пунктів", - наголошується в заяві партії.

"Вимагаємо від Верховної Ради в терміновому порядку прийняти запропонований "Нашим краєм" законопроект. Необхідно зняти з простих людей фінансування декомунізації", - резюмує "Наш край".