Депутат пропонує позбавляти прав на земельну ділянку у разі порушення умов переоформлення оренди землі

Народний депутат від Партії регіонів Денис Омельянович пропонує примусово припиняти прав на земельну ділянку у разі невиконання правонаступником державного чи комунального підприємства, обов'язку щодо переоформлення права оренди. Про це йдеться у законопроекті № 3620 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних із постійним користуванням земельними ділянками", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект вносить доповнення до Земельного кодексу України, згідно з якими примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі невиконання правонаступником державного чи комунального підприємства, якій належало право постійного користування земельною ділянкою, обов'язку щодо переоформлення такого права на право оренди.

Проект закону передбачає, що правонаступник державного чи комунального підприємства зобов'язаний звернутись до органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою із заявою про переоформлення права постійного користування земельною ділянкою на право її оренди протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації такої юридичної особи.

"До здійснення державної реєстрації права оренди правонаступника державного чи комунального підприємства на земельну ділянку, право постійного користування нею зберігається за вказаної юридичною особою, але не більше двох років з дня здійснення державної реєстрації такої юридичної особи. У разі, якщо протягом двох років з дня здійснення державної реєстрації правонаступника державного чи комунального підприємства, установи чи організації, право постійного користування не переоформлено на право оренди з вини зазначеної юридичної особи, право постійного користування земельною ділянкою припиняється у судовому порядку за позовом органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою", - йдеться у документі.

Рішення про переоформлення права постійного користування земельною ділянкою на право її оренди приймається органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, уповноваженим здійснювати розпорядження земельною ділянкою відповідно до статті 122 цього Кодексу. Переоформлення вказаного права здійснюється у порядку, визначеному статтею 123 цього Кодексу.

Рішення про переоформлення права постійного користування земельною ділянкою на право її оренди припиняє право постійного користування на зазначену земельну ділянку.

Згідно з доповненням, що пропонується внести в прикінцеві положення, фізичні та юридичні особи мають право на отримання земельних ділянок, які перебувають у їх постійному користуванні, в оренду строком не менше 25 років.