ua en ru

Депутат Польського Сейму: Ефект від приватизації енергокомпаній відчується через 4-5 років

Українська модель приватизації енергетичного сектора, на відміну від польської, передбачає залучення стратегічного інвестора. Про це під час VI Енергетичного форуму в Сопоті заявив заступник голови фонду Держмайна України Юрій Яковлєв.
"Приватизація енергетичного сектора в Україні передбачає залучення стратегічного інвестора, якому продається контрольний або близький до контрольному пакет акцій. При цьому, за державою закріплюється 25% плюс одна акція статутного фонду енергетичних компаній. Цим українська модель приватизації відрізняється від польської, що передбачає розміщення акцій енергетичних компаній на фондовій біржі", - відзначив Яковлєв.
За його словами, в Україні лише недавно стартував процес приватизації енергетичного сектора. Зокрема, у вересні цього року оголошений конкурс на придбання пакетів акцій енергетичних компаній "Західенерго" і "Київенерго". Акції "Західенерго" продані, а конкурс з "Київенерго" продовжений у зв'язку з необхідністю уточнення даних фірм потенційних інвесторів.
У свою чергу депутат польського Сейму, колишній заступник міністра Держказначейства Польщі Ян Бури відзначив, що приватизація енергетичного сектора в Польщі по справжньому почалася лише в 2007 році. Тоді були створені 4 енергетичних компанії з 100% державного капіталу, акції три з них розміщені на Варшавській фондовій біржі. Після цього почався процес приватизації цих компаній із збереженням державою пакету акцій компанії. "Без участі держави існування великих фірм неможливе. У Польщі успішно функціонують ті фірми, де є частка державного капіталу", - констатував Бури.
Приватизація, як підкреслив польський політик, забезпечить реструктуризацію компаній і можливість здобуття кредитів для власного розвитку. Він додав, що справжній ефект від приватизації енергетичних компаній в Польщі можна буде відчути через 4-5 років.