ua en ru

День пам’яті героїв Крут: чим важлива ця подія для українців

День пам’яті героїв Крут: чим важлива ця подія для українців Фото: Бій під Крутами (Інститут національної пам'яті)

Українці згадують героїв, які боролися із загонами Червоної армії під Крутами у 1918 році

У вівторок, 29 січня, в Україні відзначають 101-шу річницю бою під Крутами 1918 року. В той період декілька сотень кадетів та студентів героїчно та мужньо боролися із Червоною армією за 130 кілометрів від Києва.

Ця трагічна подія, в якій загинули віддані патріоти України, фактично змінила хід історії і утвердила право українців на незалежність своєї держави.

Запеклий бій студентів із червоноармійцями наприкінці січня 1918 року біля залізничної станції під Крутами розпочався зранку 29 січня й тривав п'ять годин. Молоді київські курсанти вступили у бій проти добре підготовленої до боротьби чотирьохтисячної Червоної армії.

День пам’яті героїв Крут: чим важлива ця подія для українців

Фото: "Бій під Крутами" художника-баталіста Леоніда Перфецького (istpravda.com.ua)

В той період російська влада поставила українській владі жорсткий ультиматум: на їх вимогу потрібно було легалізувати військові загони більшовиків. Проте українська влада висловила чітку незгоду із цим.

Україна проголосила 4 універсал. Цим документом проголошувалася незалежність Української Народної Республіки. Через це ми фактично опинилися у стані війни з більшовистською Росією.

Героїчний подвиг студентів, що змінив хід історії

Захищати Київ пішли усього 800 відважних і сміливих хлопців - гімназистів, студентів, курсантів. Добровольці стримували ворога до останнього, врешті зазнавши поразки.

Якби не нестача боєприпасів і брак підмоги, яка вчасно до них не надійшла, українська сторона мала б шанси вистояти, кажуть історики.

Під час бою 29 юнаків потрапили у полон і були страчені більшовиками. Не дивлячись на поразку, курсанти таки виконали завдання, яке перед ними стояло - втримали жорстокий наступ більшовицьких військ на місто Київ.

Це в результаті дозволило укласти Брестський мирний договір, який фактично врятував молоду українську державність.

День пам’яті героїв Крут: чим важлива ця подія для українцівФото: Бій під Крутами (Facebook.com/Володимир В'ятрович)

Володимир В'ятрович, голова Інституту національної пам'яті, у річницю битви нагадує про важливість цієї дати для всієї України. Особливо - у контексті протистояння агресії Росії.

"Дуже важливо в контексті історії і національної пам'яті вшановувати таку річницю та інші подібні річниці. Це унікальний досвід, який всім нам і зараз нагадує: треба мати власну армію та як слід готувати її", - підкреслює історик.

Нагадаємо, раніше в Україні пройшли зйомки важливої історичної драми про бій під Крутами.

Також Порошенко присвоїв Військовому інституту телекомунікацій звання "імені Героїв Крут".