ua en ru

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу Фото: сьогодні Україна святкує 24 річницю незалежності

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 24 річницю проголошення незалежності. В цей день в 1991 р. Верховною Радою УРСР був підтриманий Акт проголошення незалежності України, з якого починається історія держави Україна в її сучасному вигляді. У зв'язку з цим з 1992 р. в нашій країні відзначається державне свято День Незалежності, в рамках якого сьогодні в Києві відбудеться низка урочистих заходів. Цього року військового параду за участю військової техніки не було, замість нього був проведений Марш незалежності, в якому були задіяні військові Збройних сил України. Крім того, ввечері відбувся концерт класичної музики "Європейська симфонія - української Незалежності".

21:00 На Майдані Незалежності розпочався концерт польського оркестру I, CULTURE Orchestra. Зазначимо, що I, CULTURE Orchestra - оркестр молодих музикантів із Польщі, а також з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови і України, який був створений в 2011 році Інститутом Адама Міцкевича. Художнім керівником оркестру є український диригент Кирило Карабиць. Оркестр вперше виступив у Києві чотири роки тому, в 2011 році. Концертом на Майдані завершуються святкові заходи з нагоди Дня незалежності України.

20:41 З нагоди 24-ї річниці незалежності України Президент України Петро Порошенко нагородив державними нагородами 14 громадян іноземних держав за внесок у зміцнення міжнародного авторитету України. Зокрема, орденом Свободи нагороджено Президент Європейської Комісії в 2004 - 2014 роках Жозе Мануель Баррозу, орденом "За заслуги" III ступеня - Віце-президент Європейського парламенту Ришард Чарнецький і 4 депутати Європарламенту, а також голова громадської організації "Мости дружби в Україну" (Німеччина ) Карл-Герман Крог.

20:19 Жителі Маріуполя взяли участь у 35-кілометровий автопробіг, щоб привітати захисників міста. Його учасники за кілька годин об'їхали блокпости Державної прикордонної служби, Нацгвардії, а також розташування морських піхотинців ВСУ.
"Участь в автопробігу взяли близько сорока легкових машин, в яких їхало близько сотні патріотично налаштованих активістів. Накупивши тортів, тістечок та інших солодощів патріотично налаштовані маріупольчане рушили в дорогу", - йдеться в повідомленні прес-центру АТО на Facebook.

Аби привітати захисників Маріуполя із Днем Незалежності його мешканці здійснили 35-ти кілометровий автопробігОрганізато...

Posted by Прес-центр АТО on 24 августа 2015 г.

20:00 Пам'ять загиблих в АТО воїнів вшанували День незалежності у Львові. На Личаківському цвинтарі на могили загиблих під час Революції Гідності і в зоні АТО представники місцевої влади та жителі міста поклали квіти і запалили свічки, передає місцеве видання 032.ua. Після цього священики відслужили панахиди за всіма, хто віддав своє життя за нашу державу.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: у Львові вшанували пам'ять загиблих в зоні АТО

19:35 У Черкасах на День незалежності встановили рекорд по створенню найбільшого рухаючогося прапора України. Як передає видання "Вікка", 512 велосипедистів в жовтих і синіх накидках проїхалися вулицями міста. Відзначається також, що в заході взяли участь міський голова Сергій Одарич, і секретар міськради Олександр Радуцький.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: рекорд по створенню найбільшого рухаючогося прапора України

19:15 У місті Старобільськ на Луганщині на Меморіалі Слави сьогодні відбулося урочисте відкриття пам'ятного знаку воїнам, які загинули за незалежність України.

"Віддаючи данину пам'яті героям, які заради миру і спокою на рідній землі загинули за Україну, присутні на заході керівники органів місцевої влади, військовослужбовці сектора" А ", представники силових структур міста, громадських організацій поклали вінки і квіти до пам'ятного знаку ", - йдеться в повідомленні прес-центру АТО на Facebook.

На Луганщині відкрито пам’ятний знак воїнам загиблим за Незалежність УкраїниСьогодні, 24 серпня, у День Незалежності У...

Posted by Прес-центр АТО on 24 августа 2015 г.

18:59 У День незалежності російська поліція, мабуть, була підготовлена до придушення будь-яких проукраїнських проявів, що затримала в Сімферополі двох проукраїнських активістів, які поклали квіти до пам'ятника Тараса Шевченка.

"Максим і Леонід не родичі, вони просто однофамільці. Затримали їх за порушення правил проведення заходу. Хоча там ніяких заходів не було, вони абсолютно незалежно один від одного принесли і поклали квіти до пам'ятника Шевченка і в цей момент їх затримали", - розповів представник

Українського культурного центру Вельдар Шукурджиев, передає Крим.Реалії.
Відзначається також, що коментарі правоохоронців Криму з цього приводу відсутні.

18:40 Святкують сьогодні День незалежності в Одесі, де урочисті заходи розпочалися з покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку, повідомляє "Думська". У церемонії брали участь представники міської влади, військовослужбовці, а також городяни. Крім цього, одесити в рамках Вишиванкового фестивалю, який традиційно проходить у місті до Дня незалежності, збудували живий ланцюг з людей у вишиванках. Вона простягнулася від пам'ятника Дюку по Потьомкінських сходах і спустилася до самого моря. Як повідомляє видання "Перший міський", "Вишиванковий ланцюг" зібрав 3155 учасників, побивши тим самим рекорд минулого року.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: живий ланцюг з людей у вишиванках

18:13 Дніпропетровський міський сайт 056.ua підготував фотозвіт про святкових заходах з нагоди Дня Незалежності, що відбулися в місті. Судячи з фотографій, настрій у людей, незважаючи на війну на Донбасі, святкове. В кадр потрапило багато української символіки, включаючи величезний національний прапор, який у центрі Дніпропетровська розгорнули за допомогою декількох сотень чоловік з двох окремих полотнищ жовтого і блакитного кольорів.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: величезний національний прапор розгорнули у центрі Дніпропетровська

17:50 У столиці Литви Вільнюсі біля будівлі посольства України відзначили наш День незалежності, повідомляє видання UA.DELFI. Відзначається, що на захід зібралися литовські політики - колишній голова Сейму Вітаутас Ландсбергіс, депутати Сейму Емануеліс Зінгеріс і Мантас Адоменас, а також громадські діячі, представники української громади Литви, Київського патріархату Української православної церкви та Литовської уніатської церкви. Перед присутніми виступив литовський фольклорний колектив, загиблих у війні і в ході Революції Гідності вшанували хвилиною мовчання. В акції також взяв участь і відомий литовський дисидент Антанас Терляцкас. В ході заходу його учасники прийняли резолюцію, звернення до глави ООН, головам Литви, Росії та іншим світовим лідерам у зв'язку зі збереженням незалежності та територіальної цілісності України.

17:30 РБК-Україна підготувала галерею, в якій зібрані фото з військового Маршу незалежності, пройшов сьогодні на Хрещатику.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: військовий Марш незалежності на Хрещатику

17:12 Державний секретар США Джон Керрі привітав Україну з Днем незалежності заздалегідь. Так, ще 21 серпня на сайті Держдепу було опубліковано його заяву з цього приводу. " Від імені Президента Барака Обами і американського народу я висловлюю свої найтепліші вітання українському народу. Сполучені Штати була стабільним партнером і другом України, з тих пір, як ваш парламент затвердив Акт про незалежність в цей день у 1991 р. І протягом двох десятків років ми підтримували зусилля ваших громадян для будівництва сильної, стабільної і демократичної держави", - йдеться у привітанні Керрі.

16:55 Як повідомив російський телеканал Lifenews, в центрі Донецька сьогодні відбулася акція, названа "День залежно України". На акцію, за інформацією телеканалу, прийшло більше тисячі людей. "Жителі всіх міст ДНР прибули на мітинг з транспарантами і плакатами, основними гаслами яких є вимога до Києва припинити війну і перестати залежати від Євросоюзу і США", - заявив кореспондент Lifenews.

Після закінчення акції її учасники написали лист Петра Порошенка з вимогою припинити АТО, запечатали його в конверт розмірами метр на півтора, і віднесли на головпоштамт.

Варто відзначити, що акція в Донецьку, навіть якщо вірити інформації приграє сепаратистам телеканалу Lifenews, виявилася куди менш людною, ніж святкові заходи в Києві та інших обласних центрах України, підконтрольних центральної влади.

16:41 У прес-службі Головного управління МВС у Києві повідомили, що грубих порушень правопорядку під час офіційної частини урочистих заходів до Дня незалежності України у центрі столиці не зафіксовано. Відзначається також, що правоохоронці продовжують забезпечувати охорону громадського порядку в місті.

"До патрулювання усієї території Києва залучені посилені наряди міліції, військовослужбовці Нацгвардії, поліцейські і представники громадських формувань", - повідомили в столичній міліції.

16:25 Цікаво, що Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сьогодні виклали на своїх сторінках в Facebook фотоальбоми, присвячені Дню Незалежності. І, варто зазначити, що у Президента до питання підійшли більш творчо. Альбом, названий "Моменти Незалежності" містить фотоколажі, присвячені важливим моментам у житті незалежної України, розташовані в хронологічному порядку. Причому, кожен колаж супроводжується пояснюючою підписом.

У прем'єра ж в альбомі, невигадливо названому "24-й День Незалежності", зібрані фотографії з сьогоднішніх святкувань, де, зокрема, фігурує він сам.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: фотоколаж з альбому Порошенко

16:07 Спеціально до Дня незалежності РБК-Україна підготувала матеріал, в якому батьки-засновники незалежної України порівняли результати сучасних процесів з цілями і завданнями початкового етапу становлення української державності.

15:46 До Дня Незалежності України в Запоріжжі відкрили незвичайний монумент - пам'ятник снегирю, повідомляє "Громадське ТБ". Автор монумента Максим Дрозденко розповів, що це перший в світі пам'ятник інтернет-мему.

"Ми просто хотіли щось подарувати місту до Дня Незалежності та вирішили ось такий знак зробити. Це Путін, який тужить над "Російським світом" і тримає в руках змученого снігура, якого постійно намагаються вбити запорізькі школярі", - пояснив Дрозденко.

Повідомляється, що пам'ятник простоїть під стінами ОДА до вечора, потім його перевезуть на бульвар Шевченка, де плануються основні святкування. Щоб залишитися в центрі міста "Снегирю" не вистачає документів, але автори монумента будуть намагатися отримати дозвіл в Управлінні архітектури міської влади і залиш його на одній з площ міста.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: пам'ятник снегирю в Запоріжжі

15:23 По-особливому привітали Україну з Днем незалежності українські посли, іноземні дипломати та інші відомі особи. На "Радіо ЄС" виклали ролик, в якому вони заспівали по одному рядку з українського гімну. Крім цього, учасники кліпу звернулися до українців.
"Я закохався в вашу країну 1 грудня 2013 року, коли побачив завзяття і дух українців, які хотіли змінити свою країну. Бажаю, щоб цей дух завжди залишався з вами", - сказав посол Іспанії в Україні Херардо Анхель Бугайо Оттоне.

15:00 Для того щоб узгодити проголошення незалежності України з народом, 1 грудня 1991 р. був проведений Всеукраїнський референдум. Він був потрібен, щоб нейтралізувати політичні спекуляції противників української незалежності, особливо у східних і південних областях республіки, які заявляли, що народ буцімто не підтримує Акт про незалежність. Союзне керівництво на чолі з президентом СРСР Михайлом Горбачовим, не втрачаючи надій на укладення нового союзного договору, вело активну роботу в цьому напрямку. Крім того, світове співтовариство не поспішало з визнанням незалежності України, вичікуючи, як розгортатимуться події.

На референдумі в бюлетень було винесено всього одне питання: "чи Підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?". Крім того, в бюлетені був наведений текст цього акта. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи, що на той момент 84,18% населення України. З проголосували 28 804 071 особа (90,32%) проголосували "За". Одночасно з референдумом проходили перші в історії незалежної держави Україна вибори Президента України.

Після референдуму, 2 грудня 1991 р. незалежність України першою визнала Польща, потім-Канада. 3 грудня Україну визнала Угорщина, 4 грудня - Литва і Латвія, 5 грудня - Росія, Болгарія, Словенія. До кінця грудня 1991 р. заяви про визнання незалежності України зробили уряди 68 держав світу, серед яких США, ФРН, Великобританія, Швеція, Італія, Японія.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: бюлетень для голосування

14:40 Святкування з нагоди Дня незалежності проходять і в інших містах України. Зазначимо, що для Харкова це подвійне свято, оскільки традиційно День незалежності поєднують із днем міста, який припадає на 23 серпня. Сьогодні з 10.00 до 21.00 в парку Горького проходять різноманітні розважальні заходи, а також відбудеться перший музичний фестиваль-конкурс молодих гуртів і виконавців "Park Music Fest".

14:20 У російських ЗМІ до річниці незалежності вже встигли напророкувати Україні розпад як "штучно створеному державі". Так, видання "Конт" опублікувало новину під назвою "Політолог Карасьов: Україна відзначить завтра останній День незалежності", в якій експерт говорить про те, що Україна за роки незалежності тільки те й робила, що "витрачала накопичені СРСР гроші і виживала за рахунок кредитів МВФ". За його словами, ніхто з українців у 1991 році проголошення незалежності особливо не зрадів.

"Адже Україна жодного дня не була незалежною. Вона постійно залежала від кредитів МВФ, від лідерів ЄС, від держдепу США і олігархів, які живуть на її території. Політолог вважає, що 24 серпня 2015 року може стати останнім Днем незалежності України, бо штучно створеному державі неминуче чекає розпад", - йдеться в завершенні матеріалу.

Зазначимо, що цитований виданням "Конт" Володимир Карасьов є російським політтехнологом і не має нічого спільного з українським політологом, директором Інституту глобальних стратегій Вадимом Карасьовим.

14:00 З Днем незалежності привітав Президента України Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко. У своєму зверненні він зазначив, що стратегічне партнерство між Білоруссю і Україною отримує нове наповнення завдяки поглибленню політичного діалогу.

"Високо ціную наші дружні, конструктивні відносини і розраховую на продовження спільної роботи у вирішенні питань білорусько-українського порядку денного і актуальних міжнародних проблем", - додав він.

13:45 З днем незалежності України привітали і в свіжоствореної патрульної поліції. "З Днем Незалежності, Україно! Ми пишаємося, що ми служимо і захищаємо вас і ваших рідних!", - сказано в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці поліції в Facebook.

З Днем Незалежності, Україно! Ми пишаємось, що ми служимо і захищаємо вас і ваших рідних!

Posted by Патрульна поліція України on 24 августа 2015 г.

13:30 Отметим, что украинская диаспора и дипломаты Бельгии почтили День независимости Украины парадом вышиванок. "По случаю праздника Украинского Государства украинская диаспора и дипломаты в Бельгии наполнили центр столицы Европы украинским духом", - говорится в сообщении пресс-службы миссии Украины при НАТО.

Brussels celebrates Independence Day of Ukraine with parade of embroideriesOn the occasion of the National Day of...

Posted by Mission of Ukraine to the NATO on 24 августа 2015 г.

13:00 Як з'ясувалося, Петро Порошенко не збирається присвячувати весь день святкування. Як повідомили в прес-службі глави держави, сьогодні ж, відразу після участі в урочистостях з нагоди 24-ї річниці незалежності України, він вирушить до Берліна, де проведе зустріч з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і Президентом Франції Франсуа Олландом. Причому, крім привітань, Порошенко також розраховує почути від колег чіткі сигнали з приводу запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, невизнання Євросоюзом анексії Криму і забезпечення енергетичної безпеки країни. Крім того, на зустрічі будуть обговорюватися ситуація на Донбасі, стан виконання мінських домовленостей, а також питання реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС і впровадження реформ в Україні.

12:27 Проголошення незалежності України передували події 18-21 серпня 1991 р., коли в СРСР була здійснена спроба державного перевороту - так званий серпневий путч. Політична змова, метою якого було захоплення влади і усунення президента СРСР Михайла Горбачова, а також недопущення розвалу Союзу, втілився у створенні Державного комітету з надзвичайного стану (ДКНС).

В 6 годин ранку 19 серпня 1991 р. теле - і радіоканали передали звернення ГКЧП до радянського народу, в якому оголосили про введення надзвичайного стану в деяких районах СРСР і припинення виходу більшості ЗМІ. Віце-президент СРСР Геннадій Янаєв, нібито через хворобу Горбачова, якого насправді заблокували на його дачі у Форосі, взяв на себе обов'язки глави держави.

У відповідь на це в Україні Президія Верховної Ради УРСР ввечері 20 серпня прийняла заяву, згідно з якою постанови ДКНС оголошувалися не мають юридичної сили на території республіки. У той же час серед високопоставлених українських комуністів ГКЧП мав підтримку, так як їх мети - недопущення розвалу Радянського Союзу - збігалися.

Втім, основні події путчу розгорталися все-таки в Москві, де опір ДКНС очолив президент Російської Федерації Борис Єльцин. На його заклик десятки тисяч людей вийшли на вулиці Москви і перекрили бронетехніці та військам шлях до будинку Верховної Ради РРФСР. У результаті спроба державного перевороту ДКНС провалилася, що, фактично, прискорило розпад СРСР.

12:00 Нагадаємо, напередодні сьогоднішнього свята секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Росія готує провокації до Дня незалежності України. Так, за його словами, "Росію дуже дратує наша незалежність", тому "провокації цілком вірогідні". "У нас підвищена готовність до відбиття будь-яких провокацій з боку агресора", - зазначив Турчинов.

Крім того, вчора на брифінгу речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що, згідно з інформацією української розвідки, лідер самопроголошеної "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко залишив Донецьк, ймовірно, з-за планованих бойовиками злочинів.

У свою чергу, у Службі зовнішньої розвідки України уточнили, що бойовики планують обстріляти з зброї, застосування якого заборонено положеннями мінських угод, населені пункти в районі Донецька.

Разом з тим, видання "Новини Донбасу" з посиланням на свої джерела, повідомили, що з боку РФ і, частково, району підконтрольного бойовикам міста Ровеньки Луганської області пройшли три колони з військовою технікою, які направляються за трьома напрямками - у бік підконтрольних бойовикам Луганська, Дебальцеве та Донецька.

11:32 По закінченні військового Маршу незалежності у Софійському соборі відбулася традиційна молитва за Україну за участю представників різних християнських конфесій, а також Президента Петра, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та інших представників Української влади. Всі вони прийшли в супроводі своїх родин. Під час молитви в храмі також був присутній головний рабин України Яків Дов Блайх. Після молитви Порошенко, Яценюк та члени їх сімей деякий час поспілкувалися з представниками духовенства.

День незалежності: Україна продовжує боротися за свободу

Фото: Петро Порошенко з родиною в Софійському соборі

11:10 Після закінчення військового Маршу незалежності, Петро Порошенко поспілкувався з ветеранами АТО, однак, про що він говорив, - залишився між ними. Після цього Президент також підійшов до глядачів параду, яким через парканчик потиснув руки і теж про щось говорив, після чого залишив Майдан Незалежності.

11:00 Традиційно, основні святкування Дня Незалежності на державному рівні проходять у Києві. Президент України, а також перші особи держави покладають квіти до пам'ятників видатних українців, а також беруть участь в молитві за Україну, яка проходить в Софійському соборі за участі представників всіх наявних в Україні християнських конфесій.

Військовий парад не можна назвати традиційним для святкування Дня Незалежності, але все-таки він проводився в Києві неодноразово: у 1998, 1999, 2001, 2008, 2009 і 2014 рр .. В цьому році військова техніка, за зрозумілих причин, в параді задіяна не буде, проте на Хрещатику відбудеться військовий Марш Незалежності, в якому візьмуть участь 2,3 тис. військовослужбовців.

Стала традиційною і виставка квітів на Співочому полі, а також святковий концерт. До Революції Гідності основні святкові заходи проводилися на Майдані Незалежності, але після кривавих подій 2013-2014 рр. подібні святкування проходять на Софійській площі.

10:51 У своїй промові Петро Порошенко зазначив, що сьогоднішній Марш незалежності проходить без участі техніки. У той же час він повідомив, що позавчора в Чугуєві найбільша за всю історію України партія військової техніки та зброї була відправлена на передову. Також Президент заявив, що за рік українська армія значно посилила свій потенціал.
"Російська агресія стала каталізатором нашого об'єднання. Ми остаточно сформувалися як єдина політична українська нація. Ми сильніше, ніж вчора, нас не можна поневолити або зламати. Ми народжені на своїй землі, ми готові захищати її до кінця. Дякую за витримку, за розуміння ситуації. Вітаю з Днем незалежності "
Крім цього Петро Порошенко, міністр оборони Степан Полторак і начальний Генштабу Віктор Муженко вручили бойові прапори та відзнаки Президента України військовим частинам, які приймають участь і відзначились на сході України. Після цього почався військовий Марш незалежності.

10:51 Зараз на Хрещатику проходить військовий Марш незалежності, який розпочався з виступу Президента України Петра Порошенка. Він зазначив, що 25-й рік незалежності ми можемо пройти як по крихкому льоду.

"Ми повинні розуміти, що найменший необережний крок може стати фатальним. Війна за незалежність все ще триває, і перемогти в ній можна лише поєднуючи оборонні зусилля, дипломатичний талант, політичну відповідальність і залізну видержку" - сказав Порошенко.

Він також наголосив, що сьогоднішній День незалежності практично співпадає з річницею Иловайской трагедії, яка сталася в результаті вторгнення в Україну армії РФ. Після цього Порошенко закликав вшанувати пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Крім того, Президент звернувся до воїнів, які зараз знаходяться в зоні АТО, а також тим, які "зараз тут". Зокрема, він сказав, що сьогоднішнє святкування стало можливим саме завдяки їм.

"Якби не ви, хронометр нашої новітньої історії міг би зупинитися назавжди на позначці 23", - заявив глава держави.

10:00 Уперше День Незалежності України було відзначено 16 липня 1991 р. Пов'язано це з тим, що постанову "Про День проголошення незалежності України" було прийнято 16 липня 1990 р., у цей же день Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. А вже 24 серпня 1991 р. Верховна Рада прийняла "Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 р. на Всеукраїнському референдумі був підтриманий народом. 20 лютого 1992 р. Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День незалежності України", згідно з яким 24 серпня стало офіційно Днем Незалежності України, який відзначається щорічно з 1992 р.