ua en ru

На День Конституції українці отримають додатковий вихідний

На День Конституції українці отримають додатковий вихідний Фото: 29 червня українці будуть відпочивати

День Конституції щорічно відзначається 28 червня

У зв'язку із святкуванням Дня Конституції України в 2015 р. українці отримають додатковий вихідний в понеділок, 29 червня. Це випливає з розпорядження Кабінету міністрів України №1084 "Про перенесення робочих днів в 2015 р" від 12 листопада 2014р.

День Конституції є одним з основних державних свят в Україні і відзначається щорічно 28 червня. Оскільки, цього року День Конституції випадає на неділю, українці отримують додатковий вихідний в понеділок, 29 червня.

Перша Конституція незалежної української держави була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р. Тоді народні депутати працювали над проектом основного закону, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня - в цілому безперервно 23 години. Під час голосування "за" висловилися 315 парламентарії.

Парламентарії врахували зауваження тодішнього Президента України Леоніда Кучми, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи України, про державну українську мову і про право приватної власності. Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Відзначимо також, що Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.

Нагадаємо, в травні 2015 українці відпочивали 13 днів, при цьому кілька вихідних випадали на понеділок. Наступного разу додатковий вихідний в понеділок українці отримають 24 серпня - у День незалежності України. Вихідним буде і вівторка, 25 Серпня.