ua en ru

Демобілізовані солдати захопили півмільйонне місто в Кот-Д'івуарі

Демобілізовані солдати захопили півмільйонне місто в Кот-Д'івуарі Фото: збройні формування в Кот-Д'івуарі

Ймовірно вони розраховують домогтися виплат від держави

Друге за величиною місто Кот-д'Івуару захопили демобілізовані солдати. Про це повідомляє Reuters.

Вони забрали зброю, що знаходилася в поліцейських відділках, і зайняли позиції на в'їзді в місто.

"Місто знаходиться під контролем колишніх солдатів", - сказав армійський офіцер по телефону з Буаке. "Багато з них знаходяться на північному і південному в'їздах у місто. Ми в стані бойової готовності і чекаємо вказівок від вищого керівництва".

Офіцер додав, що солдати поки не висунули своїх вимог. У військовому штабі вважають, що вони розраховують таким чином отримати виплати від держави.

За даними агентства, близько двох годин ночі за місцевим часом на центральній площі міста було чутно стрілянину. За словами місцевого жителя, стрілянину влаштували демобілізовані солдати. В Буаке проживає близько 500 тис. людей.

"Місто спорожніло. Чоловіки в балаклавах патрулюють вулиці на автомобілях і мотоциклах. На жителів вони не нападають. Вони сказали нам залишатися у своїх будинках", - розповів журналістам вчитель Амі Соро, що живе в Буаке.

"Ситуація в Буаке залишається нестабільною і серйозною. Деякі цивільні особи і навіть діючі солдати почали симпатизувати їм", - сказав офіцер військового штабу Кот-д'Івуару.

Конфлікт у регіоні триває вже близько 10 років. Захоплення міста сталося за кілька тижнів після проведення парламентських виборів в країні.

Нагадаємо, в результаті теракту в готелях Кот-д'Івуару в березні 2016 загинули 15 осіб і 34 отримали поранення.