ua en ru

Демчишин: Україна зменшила енергозалежність від Росії в цьому році

Демчишин: Україна зменшила енергозалежність від Росії в цьому році Фото: Володимир Демчишин

За даними міністра енергетики, Україна вдвічі скоротила обсяги закупівель російського газу порівняно з минулим роком

Україна зменшила залежність від постачання енергоресурсів з Російськой Федерації. Про це сьогодні під час публічного звіту членів Уряду щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Багато хто каже, що ми зараз стали більш залежними від Росії. Не погоджуюсь. В 2014 році ми купували 14 млрд кубометрів газу в Росії, в цьому році - менше 6 млрд", - повідомив він.

Окрім цього, за його словами, у 2016 році Україна отримає до 40% ядерного палива з європейського напрямку.

"Ядерне паливо для якого в принципі враховуючи технологію досить мало альтернатив всеж таки підписали договір з Westinghouse підписали договір із Areva і вже на сьогодні диверсифіковуємо. Протягом 2016 40% ядерного палива буде завезене із європейського напрямку", - зазначив Демчишин.

"Закуповували в минулому році 2 млн тонн (вугілля) в РФ, в цьому - менше 600 тис.", - констатував Демчишин.

"І паралельно нарощуємо постачання з ПАР. В минулому році купили 400 тис тон, в цьому році вже 800 тис і вугілля розвантажується. Це дає нам впевненість в тому, що ми пройдемо цей опалювальний рік без ексцесів, не залежно, що нам говоритиме РФ, незалежно від тих блокад, які нам доводиться вирішувати кожного дня", - заявив голова Міненерго.

Нагадаємо, Україна 5 грудня 2015 року отримала партію вугілля з ПАР за ціною 57 доларів за тонну в порту.