ua en ru

Демчишин: за рік залежність від зовнішнього постачання вугілля зменшилась на 30%

Демчишин: за рік залежність від зовнішнього постачання вугілля зменшилась на 30% Фото: Володимир Демчишин

Міністр розповів про складнощі у зменшенні такої залежності

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин в ході години питань до уряду у Верховній Раді у п'ятницю, 27 листопада, повідомив, що за цей рік залежність від зовнішнього постачання вугілля зменшилась щонайменше на 30%.

"Зменшити залежність від постачання вугілля, ця робота проводиться, проводилась і буде проводитись... За цей рік залежність від зовнішнього постачання вугілля зменшилась щонайменше на 30%, щонайменше за один рік... Наступний опалювальний сезон ми будемо входити без залежності від російського вугілля", - сказав Демчишин.

Він також поінформував щодо перепон у зменшенні такої залежності.

"Стосовно вугілля. Основні обмеження - це портова інфраструктура , яка формується протягом років. Тобто за один рік немає можливості побудувати великий порт і з терміналами, які можуть розвантажувати великі кораблі. На даний момент ми можем завезти 400 тис. тонн в місяць, при необхідних 600... але реформа проводиться... Саме споживання, саму структуру поживання нам вдалося поміняти на користь атомної енергетики, чистої і дешевої... це дозволяє утримувати тариф на електроенергію на належному рівні. Це можливість нашим підприємствам бути конкурентоздатними", - розповів Демчишин.

Нагадаємо, 24 листопада Російська Федерація зупинила постачання енергетичного та коксівного вугілля в Україну.