ua en ru

Демчишин хоче відключати боржників за газ на непідконтрольних територіях Донбасу

Міністерство енергетики і вугільної промисловості України хоче врегулювати питання відключення боржників за газ на непідконтрольних територіях Донбасу. Про це журналістам заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

Демчишин зазначив, що згідно з законом, який був ухвалений Радою у першому читанні, "НАК "Натфогаз" отримає право відключати боржників як на території, підконтрольній українській владі, так і на території, що контролюється бойовиками.

"Якщо ми даємо "Нафтогазу" додаткові права відключати споживачів на контрольованій території, то відповідно такі самі правила повинні застосовуватись і для неконтрольованих територій. Без різниці контрольована - неконтрольована. Якщо споживач не розраховується за спожитий товар, то йому потрібно відключати поставки", - заявив Демчишин.

За його словами, проблема полягає у тому, що під контролем бойовиків знаходиться велика територія Донбасу, і важко визначити конкретних боржників та вжити проти них заходів.

"Хтось розраховується, хтось не розраховується, а не маючи доступу до конкретних споживачів, складно ідентифікувати і відключити власне тих, хто не розраховується. Тому це дійсно проблема . Є деякі плани, яким чином її врегулювати, але на даний момент вона не врегульована", - заявив міністр.

Нагадаємо, за словами Демчишина, Україна не може підтвердити факт подачі газу РФ на території ДНР/ЛНР.

Зазначимо, що 2 березня 2015 р. Рада підтримали в першому читанні урядовий законопроект №2214, який передбачає стягнення заборгованості зі споживачів газу. За відповідне рішення проголосували 242 нардепи при 226 мінімально необхідних.