ua en ru

Ділові очікування українських бізнесменів досягли максимуму з 2011 року, - НБУ

Ділові очікування українських бізнесменів досягли максимуму з 2011 року, - НБУ Фото: ілюстративне фото

Індекс ділових очікувань на найближчий рік склав 120,6%

Український бізнес покращив очікування щодо макроекономічної ситуації в Україні та розвитку своїх підприємств. Про це свідчать дані опитування, проведеного Національним банком України.

Згідно з даними НБУ, індекс ділових очікувань підприємств на наступні 12 місяців досяг максимального рівня з другого кварталу 2011 року - 120,6%. Пожвавлення ділової активності очікують компанії всіх видів економічної діяльності.

Так, бізнесмени пов'язують свої позитивні очікування з поліпшенням прогнозів щодо збільшення загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Крім того, вже сьомий квартал спостерігається тенденція до високої оцінки підприємцями поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств. "Задовільним" або "хорошим" своє фінансово-економічне становище вважає 88% опитаних. При цьому частка опитаних, які оцінили його як "добрий", збільшилася з 20% до 22%. Зросла й кількість компаній, які оптимістично налаштовані щодо зміни свого фінансового стану протягом наступних періодів. Якщо в попередньому кварталі 24% прогнозували його поліпшення, то зараз такі очікування демонструє 29% підприємств.

Збільшення інвестиційних витрат, якого очікують на підприємства усіх видів економічної діяльності, бізнес планує профінансувати за рахунок більш активного залучення іноземних інвестицій.

Крім того, опитування показало, що в даний час потреба підприємств у позикових коштах є найвищою з початку проведення опитувань. Значна частина респондентів планує залучення нових банківських кредитів найближчим часом для фінансування своєї діяльності.

Також збереглися прагнення брати такі кредити в гривні. За оцінками бізнесу, стримуючими факторами для залучення нових кредитів залишаються високі ставки, надмірні вимоги до застави й надто складні процедури оформлення документів.

Оптимізм щодо власної ситуації створює для підприємств основу для очікувань активного зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Такі прогнози бізнес дає два роки поспіль. Про це заявило кожна третя з опитаних підприємств і ще 50% компаній вважають, що обсяг виробництва в країні залишиться на поточному рівні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі та сільського господарства, що свідчить про відродження цих галузей.

В той же час очікування бізнесу щодо зростання споживчих цін у наступні 12 місяців дещо посилилися - 11% (в минулому кварталі - 10,4%). Це пояснюється, насамперед, певним погіршенням очікувань підприємств щодо ситуації на валютному ринку - 81% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей фактор для бізнесу зберіг свою важливість на тлі незначного погіршення девальваційних очікувань з тимчасової турбулентності на валютному ринку на початку року. Крім того, на думку підприємств, на динаміку цін впливатимуть витрати на виробництво, вплив яких посилився доходи порівняно з попередніми опитуваннями, а також рівень доходів населення і соціальних видатків бюджету.

Опитування проводилося з 05 лютого по 6 березня 2018. В опитуванні взяли участь 670 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Результати опитувань - це відображення лише думки респондентів-керівників підприємств України, а не оцінки Національного банку України.

Нагадаємо, представники бізнес-кіл не очікують істотного зростання споживчих цін у поточному році і налаштовані збільшити обсяги виробництва товарів і послуг.