ua en ru

Справа слідчого комітету РФ проти сил АТО не матиме жодних правових наслідків, - ГПУ

Участь суб'єктів боротьби з тероризмом в антитерористичній операції (АТО) на території Донецької та Луганської областей здійснюється у повній відповідності з положеннями національного законодавства України і норм міжнародного права, тому посилання на Женевську конвенцію "Про захист цивільного населення під час війни 1949 року є абсолютно недоречними.

Участь суб'єктів боротьби з тероризмом в антитерористичній операції (АТО) на території Донецької та Луганської областей здійснюється у повній відповідності з положеннями національного законодавства України і норм міжнародного права, тому посилання на Женевську конвенцію "Про захист цивільного населення під час війни 1949 року є абсолютно недоречними. Про це йдеться в офіційній заяві ГПУ, поширеному сьогодні, 2 червня.

Зокрема, у Генпрокуратурі заявили, що забезпечення конституційного порядку на цих територіях (Донецька і Луганська обл., - ред.) є прямим обов'язком держави згідно з Основним законом України, законів "Про основи національної безпеки України", "Про боротьбу з тероризмом" та інших актів чинного законодавства.

"При цьому, апелювання російської сторони до норм міжнародного гуманітарного права викликають подив, враховуючи бездіяльність посадових осіб Російської Федерації, які фактично сприяють безперешкодному проникненню на територію України через кордон незаконних збройних формувань. Ці дії можуть мати ознаки сприяння міжнародному тероризму", - підкреслили в ГПУ.

На думку ГПУ, здійснюється відверта спроба замаскувати безпосередню участь окремих громадян Російської Федерації у злочинах, за якими органами прокуратури ведеться розслідування.

"Враховуючи це, повідомлення Слідчого комітету Російської Федерації не матиме жодних правових наслідків стосовно співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших учасників антитерористичних заходів в Україні, діють в межах наданих повноважень", - додали в ГПУ.

Нагадаємо, 30 травня Слідчий комітет Російської Федерації порушив справу проти Збройних сил України за участь в антитерористичній операції в східних областях країни.