ua en ru

Справу про рекордний хабар забрали у НАБУ

Справу про рекордний хабар забрали у НАБУ Фото: НАБУ (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Печерський районний суд Києва зобов'язав генпрокурора Ірину Венедіктову змінити підслідність справи про рекордний хабар в історії України. Таким чином, справу заберуть у Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці НАБУ в Facebook.

Повідомляється, що суд задовольнив скаргу захисту і зобов'язав визначити нову підслідність справи про спробу підкупу керівництва НАБУ і САП за 5 млн доларів. Зазначимо, слідство стверджує, що за цей хабар антикорупційні органи мали закрити справу екс-міністра екології Миколи Злочевського.

Також повідомляється, що розслідування завершили ще на початку грудня і після ознайомлення з матеріалами справа мала надійти у Вищий антикорупційний суд. НАБУ стверджує, що Печерський суд прийняв рішення без участі прокурора САП, а тексту немає ані в прокуратурі, ані в реєстрі.

САП вже оскаржила рішення в Апеляційній палаті ВАКС, справу призначено до апеляційного розгляду. Бюро наполягає, що рішення Печерського незаконно, оскільки заборонено передавати справи НАБУ іншим органам.

Нагадаємо, у справі про рекордний хабар крім Злочевського є ще три фігуранти - перший заступник начальника податкової Києва Микола Ільяшенко, директор з правових питань компанії Burisma Андрій Кіча і екс-голова одного з департаментів Фіскальної служби Олена Мазурова.

У червні НАБУ і САП розкрили хабар у 5 млн доларів, який призначався для тодішнього керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.