ua en ru

Делегація РЄ повідомила про репресії проти українців і татар у Криму

Делегація РЄ повідомила про репресії проти українців і татар у Криму Фото: в РЄ розповіли про репресії в окупованому Криму

Рада Європи вважає, що їй необхідний постійний доступ на півострів для спостереження за ситуацією з правами людини

Делегація Ради Європи повідомила про "випадки репресій" російської влади проти українців і кримських татар на окупованому півострові. Про це йдеться у доповіді делегації ЄС за підсумками поїздки в Крим у січні 2016 року.

Під час зустрічей делегації РЄ з численними представниками громадянського суспільства окупованого півострова, регулярно порушувалося питання зловживань окупаційних правоохоронних органів, зокрема під час обшуків, які часто спрямовані проти кримських татар і проводяться без ордерів і з "непропорційним застосуванням сили". Також порушувалася тема "зникнень серед українців і кримських татар".


"Випадки репресій здаються спрямованими на окремих опонентів - зокрема, кримських татар та українців - аніж відбивають політику колективних репресій проти кримських татар як етнічної групи", - йдеться у доповіді.

Крім того, люди, з якими зустрічалася делегація, повідомляли і про інші проблеми, однак вони "не мають прямого зв'язку з темами Ради Європи". Так, місцеві жителі скаржилися, зокрема, на неефективну бюрократію, широко поширену корупцію, ефект блокади (особливо щодо постачання води та електроенергії), а також вплив санкцій на ціни, торгівлю, подорожі.

За підсумками поїздки РЄ дійшла висновку, що їй необхідний постійний доступ у Крим для спостереження за ситуацією з правами людини.

"Деякі проблеми можуть бути розглянуті більш комплексно лише у тому разі, якщо Раді Європи під керівництвом генерального секретаря буде надано постійний доступ на півострів", - підкреслюється у доповіді.

Нагадаємо, правозахисна організація Amnesty International назвала рішення заборонити Меджліс в анексованому Криму, яке прийняла окупаційна влада півострова, свідченням нової хвилі репресій проти кримськотатарського народу.