ua en ru

У справі про "вишки Бойка" фігурує підприємство Кашкина, - ГПУ

У справі про "вишки Бойка" фігурує підприємство Кашкина, - ГПУ Фото: заступник генерального прокурора України Євген Єнін (РБК-Україна)

Через підприємство прогонялись мільярди гривень в інтересах злочинної організації Януковича

Прізвище учасника злочинної команди Януковича фігурує у справі про "вишки Бойка". Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

За словами заступника генпрокурора, підприємство Кашкина фігурує у виробництві про "вишки Бойка".

"Можливо, я вас здивую, але підприємство Кашкина фігурує у виробництві про тих же "вишки Бойка". Це була величезна компанія, через яку повторювались мільярди гривень в інтересах злочинної організації", - сказав він.

"Розмови про те, що Аркадій Кашкін (ключовий фігурант справи, який уклав угоду зі слідством і дав свідчення прокурорам у справі про конфіскацію 1,5 мільярдів доларів команди Януковича, працював директором компанії з пулу Курченко "Газ Україна-2020", - ред.) є банальним "фунтом" (підставна особа - ред.) - не більше ніж міф. Правдою є те, що той самий Аркадій Кашкін зайняв 13-е місце в списку Forbes в 2013 році", - уточнив Єнін.

Раніше виявилося, що конфісковані 1,5 мільярда виводилися кількома підгрупами, зокрема, Сергія Курченко, Сергія Арбузова, Олександра Клименка.

У будь-якому випадку, за словами Єніна, зараз мова йде не тільки про одне рішення про конфіскацію 1,5 мільярдів доларів, а про складну архітектурі судових рішень, яка складається з близько 30 кримінальних вироків. Так само близько 30 осіб вже засуджено.

"Перша група вироків стосувалася доведення так званих предикатних злочинів - злочинів, у рамках яких були допущені саме розкрадання відповідних коштів державного бюджету. Це і розкрадання банківського рефінансування, операції з нафтопродуктами, і ухилення від оподаткування, та використання так званих податкових майданчиків. Все це - структура однієї з підгруп злочинної організації часів Януковича", - уточнив він.

"Сама конфіскація стала можливою тому, що ми досить добре підготувалися, зібрали серйозну доказову базу, матеріали негласних оперативно-слідчих дій, матеріали міжнародної правової допомоги, показання свідків і окремих учасників злочинної організації".

Як результат, за словами Єніна, жодна країна Європи не може похвалитися тим результатом, який показала Україна, повернувши в минулому році рекордні 1,5 мільярда доларів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у Генеральної прокуратури України на сьогоднішній день є 30 рішень судів по грошах колишнього президента України Віктора Януковича і його соратників.