ua en ru

По справах Майдану в судах 280 обвинувачених, - Луценко

По справах Майдану в судах 280 обвинувачених, - Луценко Фото: у справах Майдану є 280 звинувачень (УНІАН)

Це 280 з числа тих, хто завдавав фізичні каліцтва або вбивав мирних демонстрантів

У справах Майдану в судах на сьогоднішній день знаходиться 280 обвинувачених. І це дуже тривалі судові процедури, сказав генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю "Аргументи і факти".

За його словами, у справі про злочини проти Майдану понад сто вбитих, а судова справа по вбивству розглядається мінімум рік.

"В судах по справах Майдану 280 обвинувачених. Звичайно, це рядові виконавці злочинних наказів. Але це 280 з числа тих, хто завдавав фізичні каліцтва або навіть вбивав мирних демонстрантів.. На жаль, високопоставлені злочинці часів Януковича на чолі з ним втекли . Хто до Москви, хто на окуповані території", - повідомив Луценко.

Він також додав, що у відношенні високопоставлених підозрюваних прокуратура здійснює процедуру заочного засудження.

"Вона торкнеться багатьох представників середньої та вищої ланки чиновників часів Януковича. Я не хочу перелічувати всіх, але можу чітко заявити: найважливіша справа, яка була у ГПУ - про розстріли на Майдані - закінчена. Суд вже дав дозвіл на заочне засудження Януковича, Захарченко (екс-глава МВС) та Якименко (екс-голова СБУ). Цю справу почнуть розглядати відразу після винесення вироку у справі про держзраду біглого президента", - сказав генпрокурор.

Також він уточнив, що і рядові виконавці, і головні організатори злочинів режиму Януковича встановлені.

"Будемо діяти крок за кроком: закінчили справу за держзраді Януковича, наступне - про розстріли Небесної сотні, потім - про крадіжку "Укртелекому", наступне - про крадіжку у держави "Межигір'я", Сухолуччя. І так за всіма епізодами, наявними у нас", - сказав Луценко.

Як повідомляло РБК-Україна, за причетність до злочинів щодо учасників Євромайдану взимку 2013-2014 років покарання відбуває одна людина.

Раніше стало відомо, що Вищий господарський суд України прийняв остаточне рішення щодо повернення резиденції "Межигір'я" в державну власність. Пізніше глава Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк уточнив, що поки тільки територія "Межигір'я" належить державі, а розташовані на ній будівлі досі належать компанії "Танталіт" і колишньому президенту Віктору Януковичу. Тим не менше, всі ці будівлі знаходяться під арештом в рамках кримінального провадження.