ua en ru

Справи щодо невиплати соціальних платежів мають розглядати адміністративні суди, - В.Бондик

Справи щодо невиплати соціальних платежів мають розглядати адміністративні суди. Про це заявив РБК-Україна член Вищої ради юстиції Валерій Бондик, коментуючи розгляд Конституційним судом відповідної справи, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що трошки несправедливо було відтворено, коли адміністративна юстиція передала всі справи по соціальних проблемах до судів загальної юрисдикції. Мотив був наступним: судів загальної юрисдикції більше, ніж адміністративних, але це не є мотивом, оскільки мова йде про позов до органів державної влади, про справи "громадянин проти держави", - сказав В.Бондик.

Він вважає, що такі справи - це компетенція адміністративних судів. В.Бондик додав, що рішення КСУ із цього питання припинить практику, коли по соціальних виплатах адміністративні суди передають до судів загальної юрисдикції, а ті відправляють їх назад.

Нагадаємо, 1 липня ц.р. Конституційний суд України (КСУ) на пленарному засіданні розпочав у формі усного слухання розгляд справи за конституційним поданням Верховного суду України (ВСУ) щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов'язаних із соціальними виплатами".

Законом внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якими розгляд справ, пов'язаних із соціальними виплатами, здійснюється в порядку цивільного судочинства.

На думку автора подання, положення закону суперечать Конституції України, оскільки запровадження такого порядку розгляду справ із соціальних правовідносин суттєво звужує обсяг права громадян на судовий захист у спорах із органами державної влади.

Суддя-доповідач у справі - Віктор Шишкін.

У цій справі КСУ 1 липня ц.р. завершив усне слухання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для прийняття рішення.