ua en ru

Декларуючи зниження податків, уряд закладає їх підвищення, - В.Пинзеник

Декларуючи зниження податків, уряд закладає їх підвищення. Так прокоментував підготовлений Кабміном проект Податкового кодексу голова Українського фонду підтримки реформ, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«Нічого доброго, крім нових випробувань, суперечливий, несистемний документ, не узгоджений з іншими елементами економічної політики, для економіки не несе», - сказав екс-міністр.

Він також зазначив: «Головною фішкою законопроекту уряд декларує значне скорочення кількості податків, зниження податку на прибуток та ставки ПДВ до 17%. Рішення щодо зменшення кількості зборів не викликає заперечень, оскільки це дрібні податки, збирання яких обходиться дорожче, ніж надходження від них. Зниження ставок головних податків має сенс, якщо цьому передує зменшення державних видатків. Але жодних дій у цьому напрямку уряд не демонструє».

«За таких умов, - говорить В.Пинзеник, - деклароване зниження податків обернеться для економіки посиленням податкового тиску. Податки - це вилучення частини коштів у тих, хто їх заробляє. При наростаючому дефіциті державного бюджету, який у поточному році може сягнути 170 млрд грн, або майже 16% ВВП, неминуче включаються у дію не передбачені жодним законодавчим актом нові форми „податкових" вилучень. Частину з них уже зараз добре відчуває економіка - неповернення ПДВ, стягнення податків наперед, непроплата зобов'язань (виконаних для бюджетних установ робіт, наданих послуг чи поставлених товарів). Це є нічим іншим, як примусовим вилученням коштів з економіки, додатковими податками для неї. У проекті Податкового кодексу для таких вилучень влада отримує нові можливості через зміни правил адміністрування (стягнення) податків: скасовується норма щодо узгодження податкових зобов'язань (з платником податків), вводиться безакцептне (без згоди власника) списання коштів з рахунку, право позасудового арешту рахунків, огляду (читай: обшуку) приватного житла поза рамками передбачених чинним законодавством процесуальних дій.

При хронічній наростаючій нестачі коштів для фінансування передбачених законом видатків на обрії все більше маячить така форма фінансування, як інфляція внаслідок підключення друкарського верстату НБУ. Інфляція є дуже зручною і простою формою оподаткування для влади, що не бажає реагувати на наявні в країні проблеми. Не треба ніякого закону, ніяких ставок оподаткування. Їх встановлює інфляція.

Не забув уряд і про своє улюблене дітище - звільнення від оподаткування, внутрішні українські офшори, схеми легального уникнення від сплати податків. Зрозуміло, хто їх надаватиме, - Кабінет міністрів, тобто чиновник. Зрозуміло й кому надаватимуться звільнення від податків. Податковий рай для обраних гарантовано».