ua en ru

Декларація про суверенітет України: сьогодні 25-я річниця прийняття

Декларація про суверенітет України: сьогодні 25-я річниця прийняття Фото: мітинг на підтримку незалежності України

Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію 16 липня 1990 року

Сьогодні святкується 25 річниця Дня проголошення суверенітету України. Декларація про державний суверенітет України була прийнята Верховною Радою Української РСР рівно 25 років тому - 16 липня 1990 р.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як "верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах".

Одним з головних положень Декларації суверенітету України було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де "всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять".

Декларація також проголошувала економічну самостійність України. У документі визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Також Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках і зобов'язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

Декларація про суверенітет України приймалася в роки розвалу СРСР. 11 березня 1990 р. Литва вже проголосила свою незалежність від СРСР, Латвія і Естонія активно готували відновлення незалежності. 12 червня 1990 р. була прийнята Декларація про державний суверенітет РРФСР.

День прийняття Декларації про державний суверенітет України був оголошений святковим і вихідним на території України. Зазначимо, у першу річницю прийняття Декларації комуністичні лідери урочисто несли квіти до пам'ятників Леніну.

Нагадаємо, 28 червня в Україні відзначають день Конституції, яка була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р.