ua en ru

Дефляція в Україні в липні становила 0,1% в місячному обчисленні

Дефляція в Україні в липні становила 0,1% в місячному численні. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

Дефляція в Україні в липні становила 0,1% в місячному численні. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

З початку року спостерігалася інфляція в 0,1%.

Згідно повідомленню, на споживчому ринку у липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,3%. Найбільше (на 6,9% та 2,2%) подешевшали овочі та фрукти. На 1,2-0,1% знизилися ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко, макаронні вироби, соняшникову олію, яловичину, рибу та продукти з риби, маргарин. Водночас відчутно (на 10,4% та 4,9%) зросли ціни на яйця та цукор. На 1,8-0,1% подорожчали рис, масло, м'ясо птиці, свинина, кисломолочна продукція, сири, хліб.

Подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів на 0,9% в першу чергу спричинене підвищенням цін на тютюнові вироби на 1,3%.

Держстат зазначає, що зростання цін у сфері охорони здоров'я на 0,2% відбулося насамперед за рахунок сезонного подорожчання санаторно-курортних послуг на 2,6%.

Ціни на транспорт у цілому збільшилися на 0,3%, що в основному зумовлене зростанням вартості перевезень пасажирським залізничним та автодорожнім транспортом на 3,5% та 0,4% відповідно. У той же час паливо та мастила стали дешевшими на 0,2%.

Подорожчання у сфері освіти на 0,2% головним чином пов'язане з підвищенням плати за послуги закладів дошкільної та початкової освіти на 0,9%.

Наприкінці листопада Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що прогнозує інфляцію в Україні в 2013 р. на рівні 5,9%.

Державний бюджет України на 2013 р. передбачає номінальний ВВП у розмірі 1 трлн 576 млрд грн, ріст реального ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

У 2014 р. Кабінет міністрів прогнозує інфляцію на рівні 8,3%. Про це йдеться в урядовому законопроекті про основні напрями бюджетної політики на 2014 р. У законопроекті також передбачено, що рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) в 2014 р. складе 7,1-7,4%.

Зазначимо, що Мінфін України погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. до 1-1,5%. "За нашими прогнозами, виходячи з тих темпів, як розвивається економіка, це буде від 1% до 1,5%", - сказав глава Мінфіну Юрій Колобов. Він також додав, що бюджет України на 2013 р. виконується і, найвірогідніше, урізання окремих статей не буде.

Прем'єр-міністр Микола Азаров у червні заявив, що Україні необхідно збільшити інфляцію до 1,5-2%. "Три роки наполегливої ​​роботи показали, що можна навіть у важких умовах підтримувати економічну стабільність. Більше того, у нас зараз проблема іншого плану: нам трошки треба розкрутити інфляцію, близько 1,5-2%, оскільки ми маємо протягом 5 місяців нульову інфляцію