ua en ru

Дефіцит вугілля призведе до масштабних відключень електроенергії в Україні, - експерт

Ситуація на ТЕС України критична: дефіцит вугілля призведе до відключення електроенергії в цілих регіонах. Таку думку висловив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його словами, закупівля імпортного палива посилить фінансовий стан енергогенеруючих компаній і потребує фінансової допомоги з боку держави.

"На ТЕС запасів вугілля на 9 днів, вони працюють не на повну потужність, а зима ще не настала. Ситуація гірше, ніж хтось може собі уявити. Будуть відключати цілі області. Але найгірше, що заморозять міста. Будуть неконтрольовані відключення", - сказав Волинець.

"Виробництво власного вугілля зменшилося на 3,5 млн тонн в місяць. А треба враховувати, що попереду ще листопад, грудень, січень, лютий, березень і квітень. Проблема надзвичайно серйозна. В уряді кажуть, що дефіцит вугілля до кінця опалювального сезону буде 5 млн тонн. Це необ'єктивна, неправильна інформація, дефіцит складе 25 млн тонн", - висловив переконання експерт. Він підкреслив, що дефіцит вугілля буде відчуватися дуже гостро за умови відсутності російського природного газу.

За словами Волинця, в найближчі дні в Україну прийде перше судно з ПАР з 84 тис. т вугілля для компанії "Центренерго", яка в даний час на чверть скоротила споживання палива. "Імпортне вугілля буде ще дорожче, ніж говорили. Ціна 90 дол. називалася в порту доставки. А його треба завантажити, відвантажити, доставити споживачеві. Природно, на нього ціна буде набагато вище, ніж на українське вугілля", - вважає Волинець.

На його думку, компанії не зможуть самостійно профінансувати поставлене з-за кордону паливо. "Та ж компанія "Центренерго" ще не банкрут, але знаходиться в дуже важкому фінансовому становищі, їм потрібна буде допомога держави - це однозначно", - підкреслив експерт.

Він зазначив, що дорогий імпорт палива спричинить підвищення тарифів на електроенергію.

Разом з тим, за словами голови незалежної профспілки гірників, в нинішній ситуації іншого виходу, крім як поставок імпортного палива, немає. "Вже немає іншого шляху, ми будемо змушені купувати вугілля за кордоном. Я з липня говорив, що необхідні інвестиції у власну вугільну промисловість, необхідно нарощувати видобуток. Але зробили все навпаки - шахти закривалися", - поскаржився експерт.