ua en ru

Дефіцит платіжного балансу в лютому скоротився до 27 млн доларів, - НБУ

Дефіцит платіжного балансу в лютому скоротився до 27 млн доларів, - НБУ Фото: Національний банк України

Скорочення дефіциту обумовлено зростанням чистих надходжень по фінансовому рахунку

У лютому 2017 року дефіцит платіжного балансу України скоротився до 27 млн доларів. Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Національного банку України.

Повідомляється, що скорочення дефіциту обумовлено зростанням чистих надходжень за фінансовим рахунком. Крім того, дефіцит рахунку поточних операцій в лютому збільшився до 399 млн доларів порівняно з 142 млн доларів у січні внаслідок уповільнення зростання експорту товарів.

Також повідомляється, що зростання обсягів експорту товарів у лютому сповільнилося до 20.9% р/р (52.9% в січні), що значною мірою відображало вичерпання тимчасового ефекту низької бази порівняння січня минулого року. У той же час цінова кон'юнктура залишалася сприятливою для українського експорту.

У НБУ відзначили, що в лютому зростання обсягів імпорту товарів сповільнилося вдвічі. У той же час на половину збільшилися обсяги енергетичного імпорту. Чисті надходження за фінансовим рахунком - 368 млн доларів - були забезпечені подальшим скороченням готівкової валюти поза банками та зростанням заборгованості за торговими кредитами. Чистий приток прямих іноземних інвестицій в лютому склав 45 млн доларів.

Нагадаємо, в січні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 26 млн доларів.