ua en ru

Дефіцит обігових коштів "Дніпропетровськгазу" за рахунок пільг і субсидій склав 157 млн гривень

Діюча система субсидування оплати населенням спожитого газу ставить під загрозу фінансове становище ПАТ "Дніпропетровськгаз". Зараз не вистачає "живих" коштів, адже частина виручки компанії складається з бюджетних відрахувань по пільгах і субсидіях, передає прес-служба компанії.

Повідомляється, що дефіцит оборотних коштів за рахунок "паперових розписок" на 1 червня 2016 року становить 157,86 млн гривень, що становить 72% від нарахувань за розподіл природного газу населенню.

Так, у зв'язку з підвищенням вартості житлово-комунальних послуг, у тому числі і природного газу, урядом була спрощена процедура оформлення субсидії. Тому кількість субсидиантов зросла в кілька разів. В опалювальному сезоні 2015-2016 років в Дніпропетровській області було нараховано компенсацій за використаний газ на суму 234,35 млн гривень.

"Частка нарахованих пільг та субсидій за 5 місяців цього року становить майже 30% від загальної суми видатків нашої компанії. Однак, цими "паперовими зарахування" неможливо платити податки і обов'язкові платежі в бюджет. Також гострим питанням сьогодні є виплата заробітної плати нашим працівникам, що ставить під загрозу виконання зобов'язань перед споживачами - забезпечення безпечного та безаварійного газопостачання області", - заявила заступник голови правління з фінансово-економічних питань ПАТ "Дніпропетровськгаз" Анна Улько.

Крім того, ситуація ускладнюється тим, що більшість одержувачів субсидій зовсім припинили оплату за газ, не вносячи навіть обов'язковий платіж. У таких споживачів відсутні стимули для економії газу. І дії Кабміну підштовхують на нерозумне використання блакитного палива: в Постанові КМУ №319 від 27 квітня 2016 року чітко зазначено, що тільки частина надмірно нарахованої субсидії (в еквіваленті 100 куб. м газу) буде враховано в майбутні платежі за газ. Інші Кабмін зобов'язує повернути в державний бюджет.

Тому, ситуація, що виникла, з одного боку, є допомогою для людей оплатити рахунки за газ, а з іншого боку - для ПАТ "Дніпропетровськгаз" загрожує втратою платоспроможності.