ua en ru

Дефіцит недорогих квартир у Києві підвищує попит на житло в містах-супутниках

Традиційне зростання попиту на оренду житла в Києві наприкінці серпня - початку вересня супроводжується дефіцитом недорогого житла на тлі приїзду в столицю не тільки студентів, але і вимушених переселенців зі східних областей України.

Традиційне зростання попиту на оренду житла в Києві наприкінці серпня - початку вересня супроводжується дефіцитом недорогого житла на тлі приїзду в столицю не тільки студентів, але і вимушених переселенців зі східних областей України.

За даними експертів пошукача нерухомості "ЛУН.иа" зростання попиту спричинив "вимивання" пропозиції недорогих квартир (до $1 тис.) і зростання ціни оренди на 10%.

"Квартири розбирають буквально в той же день, коли вони вийшли на ринок. Звідси і ефект зростання середньої ціни квартир на ринку", - відзначають аналітики.

Як відзначають експерти консалтингово-ріелторської компанії Kiev Standard, найбільший попит спостерігається на однокімнатні квартири, в той час як пропозиція - мінімально.

За словами аналітиків, у вигляді дефіциту знімних "квадратних метрів" в мегаполісах, набирає обертів переорієнтація орендарів в передмістя і міста-супутники.

"Переселенці зробили свою справу, і попит на орендоване житло не тільки в Києві, але й інших великих містах підскочив. Причому, від цього виграють і міста-супутники, які поки що більш доступні за рівнем орендних ставок. І Київ успадкує приклади багатьох мегаполісів, таких як Токіо і Париж, де дуже дорога оренда, тому переорієнтація в супутники - вимушений захід", - йдеться в повідомленні.

"Жителі з периферії навряд чи потягнуть різкий стрибок вартості. Тому повільно, але впевнено буду підшукувати житло в містах-супутниках, орендна плата за яке не перевищує 3 тис. гривень", - додають експерти Kiev Standard.

На думку аналітиків, ціна оренди в даний час досягла своєї критичної точки, але зростання ставок ще на 10% протягом місяця не виключений.

Крім того, спостерігається тенденція скрупульозного відбору орендарів господарями житла. Багато орендодавців не готові здавати житло біженцям із зони АТО, так як останні в будь-який момент можуть захотіти повернутися додому.

"Основною масою переселенців Київ уже наповнився, почався новий бізнес-сезон. Це провокує дефіцит вільного житла, і збільшення цін. А у вигляді того, що попит значно вище пропозиції, орендодавці влаштовують своєрідні "кастинги" серед наймачів. Наприклад, якщо стоїть вибір між мешканцями з собакою або без, то вибір очевидний. Якщо вибір між дівчатами і компанією хлопців - аналогічно", - відзначають експерти.

Джерело: Інтерфакс-Україна