ua en ru

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду в 2015 р. складе 90 млрд грн, - Розенко

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду України у 2015 р. становитиме 90 млрд грн. Про це під час представлення у Верховній Раді проекту державного бюджету на 2015 р. заявив міністр соціальної політики Павло Розенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Коли я чую про легалізацію заробітних плат, то у мене перед очима з'являється одна цифра, це дефіцит бюджету Пенсійного фонду України. В наступному році бюджетна дотація Пенсійного фонду України становитиме 90 млрд грн, це той клубок проблем, який тягнеться з року в рік. Саме ці 90 млрд грн нам потрібно лише для того, щоб зберегти і вчасно виплачувати пенсії в тих мізерних розмірах, які мають громадяни України. Якщо ми говоримо про хоча б невеликому збільшенні пенсій, то це одразу призводить до автоматичного збільшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду", - розповів Розенко.

Він також повідомив, що щорічно Пенсійний фонд недоотримує 70 млрд грн через виплати зарплати в конвертах.

"Сьогодні на тіньовому ринку праці виплачується щорічно 200 млрд грн тіньової заробітної плати, з якої ні копійки не потрапляє в Пенсійний фонд України. Від цього 70 млрд грн щорічно не отримує Пенсійний фонд, приблизно 30 млрд недоотримують місцеві бюджети", - зазначив міністр.

Розенко також додав, що в 2015 р. єдиний соціальний внесок буде зменшено до 25%.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що виключає підвищення пенсійного віку. У той же час у Кабміні не виключають підвищення пенсійного віку для деяких категорій громадян.