ua en ru

Давутоглу: ми не будемо перетворювати Туреччини у в'язницю для мігрантів

Давутоглу: ми не будемо перетворювати Туреччини у в'язницю для мігрантів Фото: Ахмет Давутоглу розповів про позиції Туреччини щодо мігрантів

Прем'єр-міністр Туреччини сумнівається в дотриманні Європою плану врегулювання міграційної кризи

Туреччина посилила тиск на лідерів Євросоюзу з метою змусити їх прийняти запропонований Анкарою план врегулювання міграційної кризи. Про це повідомляє DW.

При цьому прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу висловив сумніви, що попередньо узгоджений з ЄС план буде виконуватися.

"Ми не погодимося ні з одним реченням, яке може перетворити Туреччину у в'язницю для біженців", - заявив він у четвер, 17 березня.

Прем'єр-міністр Туреччини відправився на саміт ЄС до Брюсселя, де планує провести переговори з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером і головою Євроради Дональдом Туском.

Раніше Анкара запропонувала ЄС приймати назад всіх біженців, які нелегально доберуться до Греції. В обмін на це країни ЄС легально будуть забирати з Туреччини стільки ж сирійців, скільки переправляється з Греції назад на турецький берег.

Також Туреччина хоче отримати від ЄС до 2018 року додатково до обіцяних раніше трьох мільярдам євро ще стільки ж, скасувати вже з червня цього року візовий режим для своїх громадян і прискорити процес переговорів про вступ до Євросоюзу. Рішення за пропозицією Туреччини саміт ЄС повинен прийняти у п'ятницю, 18 березня.

Нагадаємо, президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що Європа повинна бути хоча б тимчасово закрита для мігрантів.