ua en ru

Данилишин: Податки від трансфертних операцій наростять резерви НБУ

Колишній міністр економіки Україна Богдан Данилишин, який зараз перебуває в Чехії, констатує, що поки влада не подолає олігархів, в країні не буде сформовано середній клас. Про це він пише у рубриці "Точка зору" для радіо "Свобода".

"Поки ми не подолаємо олігархократію, "мафіозний капіталізм", ми не сформуємо середній клас, будемо просто "наздоганяючою" економікою, що слідує в фарватері олігархічних потреб", - переконаний Данилишин.

На його думку, ця позиція знаходить розуміння у нинішньої української влади. Цю обставина експерт пов'язує з кадровим переформатуванням Кабінету міністрів.

"Це свідчить про те, що керівникові економічного блоку уряду Сергію Арбузову вдалося сконцентрувати думаючих людей у ​​парламенті на конструктивній роботі побудови прозорої економічного середовища", - підкреслив він.

Крім того, екс-міністр економіки констатує, що перед канікулами Верховна Рада України прийняла цілу низку законів, "які можуть істотно декриміналізувати окремі сфери економіки країни і зменшити вплив олігархічних груп".

У зв'язку з цим експерт відзначив прийняття Радою закону про введення в обіг фінансових векселів. На думку Данилишина, поява на фінансовому ринку такого інструменту, як вексель, позбавляє власників фінансово-промислових груп, що мають потужне лобі в парламенті, штучно створених економічних переваг над конкурентами.

Разом з цим екс-міністр економіки відзначив прийняття Радою законодавства про трансферному ціноутворенні і ратифікацію парламентом міжурядових домовленостей з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування.

За його словами, через офшорних схем з фінансового обороту України за кордон виводилися сотні мільйонів доларів.

"Тепер цій порочній практиці покладено край. Відтік грошей з України якщо не припиниться, то суттєво знизиться. Сподіваюся, що процес знайде прозорі цивілізовані форми, які дозволять державі отримувати податки від трансфертних операцій, більш ефективно контролювати і регулювати платіжний баланс, нарощувати золотовалютні резерви" , - додав екс-чиновник.