ua en ru

Daimler в 2013 р. отримав найбільшу чистий прибуток у своїй історії - 8,7 млрд євро

Німецький автоконцерн Daimler за підсумками 2013 р. зафіксував рекордний у своїй історії річний чистий прибуток на рівні 8,7 млрд євро.

Німецький автоконцерн Daimler за підсумками 2013 р. зафіксував рекордний у своїй історії річний чистий прибуток на рівні 8,7 млрд євро. Порівняно з 2012 р. показник виріс на 28%. Продажі автомобілів Daimler також встановили рекорд - 2,35 млн одиниць проти 2,2 млн в 2012 р., повідомив прес-служба автоконцерну.

В IV кварталі 2013 р. чистий прибуток Daimler скоротилася на 36%, однак це не завадило концерну побити ринкові прогнози. Акції Daimler на торговому майданчику Xetra до 12:00 за київським часом подорожчали на 4%.

Чистий прибуток Daimler в IV кварталі склав 1,68 млрд євро (за той же період роком раніше показник становив 2,60 млрд євро). Однак у минулому році показник був посилений за рахунок одноразового доходу від продажу 7,5% акцій європейського аерокосмічного концерну EADS. На базі триваючих операцій прибуток Daimler до вирахування відсотків за позиковими коштами і сплати податків (EBIT) в жовтні-грудні підскочила на 45% - до 2,53 млрд євро. Це суттєво перевищило консенсус-прогноз аналітиків за версією Thomson Reuters (2,32 млрд євро).

Порівняно з минулим роком значно покращилися результати підрозділу Mercedes-Benz Cars (легкові автомобілі), на яке припадає майже 70% продажів всіх автомобілів Daimler Group. Зокрема, рентабельність продажів Mercedes-Benz Cars в IV кварталі 2013 р. підвищилася до 8% з 5,3% роком раніше.

Правління Daimler запропонувала виплатити дивіденди за 2013р. в розмірі 2,25 євро на акцію - на 5 євроцентів більше, ніж дивіденди за попередній рік. "Запропонований розмір розподілу прибутку являє собою найбільші дивіденди, які коли-небудь виплачувала Daimler AG", - зазначив член правління концерну Бодо Веббер. Загальні дивідендні виплати очікуються на рівні 2,4 млрд євро, що становить 35% від чистого прибутку, доступний для розподілу серед акціонерів.

Daimler нічого не говорить про КАМАЗ, стратегічним інвестором якого є німецький концерн володіє 15% акцій Камазу (включаючи 4% акцій, власником яких виступає Європейський банк реконструкції та розвитку). Daimler давно розглядає можливість збільшення частки в російському виробнику вантажівок, однак переговори з цього приводу затягнулись. 7 лютого 2014 р. Daimler проведе конференцію для аналітиків та інвесторів і, можливо, розповість нове про переговори з КАМАЗу.

На 2014 р. Daimler прогнозує "суттєве збільшення консолідованої виручки порівняно зі 118 млрд євро в 2013 р., так само як і "істотне" зростання показника EBIT.

Daimler AG - німецький автомобільний концерн, володіє брендами Mercedes-Benz, Smart, Freightliner, Sterling, Western Star, BharatBenz, Fuso, Setra і Thomas Built Buses. Найбільші акціонери - уряд Кувейту (7,6%) і французько-японський альянс Renault/Nissan (3,1%, партнерам належить по 1,54% акцій).