ua en ru

Д.Фірташ стане інвестором створюваної державою холдингової компанії "Титан України", - джерело

Власник Group DF Дмитро Фірташ виступить в якості інвестора в створюваній державою холдингової компанії "Титан України". Про це повідомило високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів, повідомляє "Комерсант-Україна".
За словами джерела, в обмін на інвестиції, обсяг яких зараз обговорюється, а також частки у підконтрольних бізнесменові підприємствах титанової галузі він отримає контрольний пакет акцій "Титану України". У прес-службі Group DF від коментарів відмовилися.
Гендиректор компанії ТАКО (розробляють Федорівське родовище апатит-ільменітових руд) Віктор Польовий зазначив, що Україна і так має в своєму розпорядженні сировинну і виробничу базу для того, щоб стати лідером в титановій галузі. За даними Мінпромполітики, в Україні зосереджено 20% світових запасів і видобутку ільменітових руд, або 40,5% запасів країн СНД. У той же час зараз світовим лідером з виробництва титану вважається російська корпорація "ВСМПО-Авісма". "Але при необхідних інвестиціях Україна має всі шанси вибитися в лідери", - вважає В.Польовий.
Втім, народний депутат Григорій Смітюх (володіє компанією Antares - великим виробником титанових злитків в Україні) вважає, що в разі проведення Україною відкритого конкурсу держава могла б залучити інвестора і на більш вигідних умовах, ніж з Д.Фірташем. Раніше титановою галуззю України активно цікавилися "ВСМПО-Авісма" і російський підприємець Віктор Вексельберг.
Нагадаємо, колишні менеджери компаній Д.Фірташа вже очолюють відразу кілька великих держпідприємств титанової галузі, які мають утворити вертикально інтегрований холдинг - від видобутку сировини (Вільногірський гірничо-металургійний і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати) до виробництва готової продукції (ДАК "Титан", ЗАТ "Кримський титан", "Сумихімпром" і Запорізький титаномагнієвий комбінат (ЗТМК)). Зокрема, лояльні підприємцю люди очолюють державний ЗТМК, "Сумихімпром" і безпосередньо "Титан Україна". У свою чергу структури Дмитра Фірташа володіють 50%-1 акцією в "Кримському титані", а також керують Вільногірським ГМК і Іршанським ГЗК, незважаючи на те що термін їхньої оренди закінчився ще у вересні 2009 року. Крім цього, Group DF контролює Міжрічинський ГЗК.